• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ξέσπασμα της ΔΕΗ, πάρτι στην Ιντραλότ ενόψει FTSE Russel

    Γιώργος Στάσσης, Σωκράτης Κόκκαλης

    Γιώργος Στάσσης, Σωκράτης Κόκκαλης


    To άνοιγμα της Wall που συμπίπτει με την τελευταία ώρα των συναλλαγών στο Χ.Α. ευθύνεται για το γύρισμα της αγοράς που όμως, ακόμα υπολείπεται αισθητά από τα προ sell off επίπεδα του περασμένου Αυγούστου.

    Συνεχίστηκαν οι αγορές στην Άλφα, πιέσεις, αλλά μεγάλος όγκος συναλλαγών στην ΕΤΕ, ξέσπασμα με +3% η μετοχή της ΔΕΗ και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η Ιντραλότ, δημιούργησαν αίσθηση αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

    Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αύριο Παρασκευή, 20/9, θεωρείται μία δύσκολη μέρα για την αγορά λόγω του  rebalancing του FTSE Russell και της λήξης των παραγώγων.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Χ.Α. υστερεί σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Wall οδεύει σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον Dow  να ατενίζει τις 42 χιλιάδες μονάδες και ο S&P κάνει πράξεις πάνω από τις 5.711 μονάδες.

    Οι αγορές πήραν απόλυτα θετικά την μείωση των επιτοκίων από την Fed, έχοντας τη βεβαιότητα ότι μετά τη χθεσινή μείωση 0,5%, θα ακολουθήσει νέα με το ίδιο ποσοστό ως το τέλος του 2024.

    Τέλος πάντων, μία δύσκολη περίοδος που κράτησε τέσσερα χρόνια οδηγώντας το βασικό επιτόκιο του δολαρίου πάνω από 5,2%, ολοκληρώθηκε.

    Κι αυτό μετά από πανδημία και δύο πολέμους, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Κλείσιμο στις 1428,39 μονάδες ο δείκτης με άνοδο 0,63% και συναλλαγές 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. ήταν πακέτα.

     Από τις τράπεζες, με εξαίρεση την ΕΤΕ, η Άλφα συνέχισε ανοδικά 1,5% στο 1,59 ευρώ, η Eurobank 1,12%, στο 1,99, η Πειραιώς 0,7%, στα 3,82 ευρώ.

    Η ΕΤΕ έγραψε απώλειες 0,49%, στα 7,29 ευρώ και ανησυχίες ως προς το  discount που θα γίνει το placement.

    Πάνω από 3,8 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην ΕΤΕ, πάνω από 7,1 εκατ. στην Άλφα, 3,4 εκατ. στην Eurobank και 4,05 εκατ. κομμάτια στην Πειραιώς.

    Επιστροφή αγοραστών σε Τιτάν, στα 32,95 με +1,38%, Cener στα 9,94 που αύριο το rebalancing που γίνεται την αφορά, αφού μπαίνει στην big cap του FTSE Russell, «αναλαμπή» στην Αττικής που έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, 13,97%, στα 5,22 ευρώ, αντίδραση 1,45% και για την Βιοχάλκο παρά το γεγονός ότι υποβιβάζεται στην μεσαία κεφαλαιοποίηση του  FTSE Russell.

    Από εκεί και πέρα ξέσπασμα με +3,1% για την ΔΕΗ που αφήνει πίσω της το  sell off του Αυγούστου, στα 11,62 ευρώ, +1,87% ο Μυτιληναίος, καθώς η Morgan Stanley δίνει τιμή στόχο στα 47 ευρώ, με την μετοχή να κλείνει στα 33,84 ευρώ και πάνω από 200 χιλιάδες κομμάτια όγκο.

    Κέρδη 1,65% ο ΟΤΕ, στα 15,40 ευρώ στα 10,94 ο Σαράντης με -1,3%.

    Ισχυρά κέρδη 3,3% η Λάμδα, στα 7,49, και από εκεί και πέρα με +3,19% η Ιντραλότ στο 1,16 ευρώ καθώς αύριο εισέρχεται στον FTSE Russell με 1,4 εκατ. κομμάτια, ενώ τις τελευταίες μέρες βγαίνουν εντολές αγορών από την μητρική Ιντρακόμ.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley για Metlen: Αυξάνει τιμή στόχο στα €47 και τη διατηρεί στη λίστα με τα top picks

    Wood & Company για Aegean Airlines: Διατηρεί την ουδέτερη αξιολόγηση και μειώνει την τιμή στόχο στα €11

    Ray Dalio: Υποβαθμίζει την επόμενη κίνηση της Fed, με φόντο τους κινδύνους της Κίνας



    ΣΧΟΛΙΑ