Από την αρχή της εβδομάδας ακούγονταν φήμες για την Deutsche Bank, μετά τη χρεοκοπία και διάσωση στη συνέχεια της ελβετικής Credit Suisse από την UBS. Ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν, η γερμανική τράπεζα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών, ιδίως των ΗΠΑ.

Η πτώση στην Ευρώπη είναι έντονη επηρεάζοντας σαφώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) με τον DAX στη Γερμανία -2,3% και την Deutsche Bank -14%, μετά την απότομη αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, η οποία τροφοδότησε ανησυχίες για τη συνολική σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

1

Πτώση και στις υπόλοιπες ευρωαγορές, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο -2,5% και τα futures στη Wall Street κοντά στο -1%. Από την άλλη Fed, ΕΚΤ, BoΕ επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, συνεχίζοντας την πολιτική σύσφιξης των επιτοκίων με ότι συνεπάγεται στα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αυξάνονται, επηρεάζοντας τις αγορές, με την επενδυτική ψυχολογία να παραμένει εύθραυστη παρά τις συντονισμένες δράσεις των ρυθμιστικών και κρατικών αρχών.

Με τον γενικό δείκτη να γράφει χαμηλό στις 1.024 μονάδες, με πτώση 2,36%, οι συναλλαγές στο Χ.Α. διαμορφώνονται στα 28 εκατ. ευρώ με την πτώση στις τράπεζες να φτάνει και το 7%.

Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην Eurobank -6,8% ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και ακολουθούν Εθνική -6% ΕΤΕ 0% 7,87 Alpha Bank -5,5% ΑΛΦΑ 0% 1,68 και Πειραιώς -5% ΠΕΙΡ 0,27% 3,74.

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφονται μικρότερες απώλειες, με Jumbo -2,6% ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 OΠΑΠ -2,6%, ΔΕΗ -2%, Τιτάν -2%, ΕΛΠΕ -2%.

Στον αντίποδα, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή κυβερνητικά ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές στο 4,05%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,00% και το γερμανικό 10ετές στο 2,10%.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές να αποφύγετε και ποιες να αγοράσετε στο «προβληματικό» τραπεζικό περιβάλλον