ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Οι επενδυτές παραμένουν στη θέση τους και όταν η αγορά δείξει ισχυρότερα σήματα τοποθετήσεων, ενδεχομένως αλλάξει η τάση, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Στα τελευταία λεπτά βγήκε ισχυρότερη αντίδραση, μετά το άνοιγμα με κέρδη, για δεύτερη μέρα, του Dow στη Wall, καθώς κατέγραφε άνοδο 277 μονάδων (σ.σ. και 500 μονάδων χθες).
Στο επίκεντρο της αγοράς βρέθηκαν όλα τα blue chips, τράπεζες και μη, σε μία προσπάθεια ωραιοποίησης των αποτιμήσεων, μετά το sell off της περασμένης Δευτέρας και την υποτονική αντίδραση της αγοράς την Τρίτη.
Το κλίμα είναι θετικό σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές παίρνουν την προσοχή τους από την επέλαση της πανδημίας και τη στρέφουν στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και οι τράπεζες για το δεύτερο τρίμηνο.
Η αρχή έγινε με τις ανακοινώσεις των αμερικανικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα και συνεχίστηκε χθες με την αύξηση της κερδοφορίας πάνω από 605 της ελβετικής UBS. Τα κέρδη στην Φρανκφούρτη ξεπερνούν το 1,3% και σε Λονδίνο και Παρίσι διαμορφώνονται πάνω και από το 1,7%.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με κέρδη 1,83%, στις 854,22 μονάδες και με τζίρο μόλις… 42,8 εκατ. ευρώ. Έστω κι έτσι όμως, με το μικρό ενδιαφέρον και τη χαρακτηριστική… ρηχότητα της Λεωφόρου Αθηνών, που κάνει όνειρα να προσελκύσει κεφάλαια εξαιτίας του νέου δείκτη ESG με τη συμμετοχή 35 εταιρειών, προς το παρόν αποφεύγονται οι επικίνδυνες ατραποί που θέλουν στη στήριξη της αγοράς μεταξύ των 817 – 820 μονάδων.
Κι επειδή οι συναλλασσόμενοι τα… έχουν δει όλα τον τελευταίο χρόνο, το γεγονός ότι οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι συνδέεται απόλυτα με το γεγονός ότι η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζεται, αν και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ανοίγει βηματισμό.
Κέρδη πάνω από 4% για την Βιοχάλκο και την Jumbo που απορρόφησε πλήρως την αποκοπή του μερίσματος, ήταν τα δύο εμβληματικά ανοδικά κλεισίματα για τα blue chips την Τετάρτη.
Ακολούθως, αντίδραση πάνω από 2,5% βγήκε στον ΟΠΑΠ, στα 11,57 ευρώ και πάνω από 2,10% για τον Μυτιληναίο που επέστρεψε πάνω από τα 14 ευρώ, μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ και το κλείσιμο της εκκρεμότητας που είχε δημιουργηθεί για το ρεύμα του Αλουμινίου της Ελλάδος.
Κέρδη πάνω από 2% για την ΔΕΗ, στα 8,60 ευρώ, 2,4% για την Coca Cola, στα 30,85 ευρώ 2,3% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, ενώ πάνω από 1% η αντίδραση που βγήκε σε ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.
Σημειωτέον, ότι ξεκίνησε σήμερα 21/7 η διαπραγμάτευση 213,27 εκατ. δικαιωμάτων της Ελλάκτωρ και θα λήξουν στις 29/7 για την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ. Η τιμή εκκίνησης των δικαιωμάτων ήταν 0,2006 ευρώ ανά δικαίωμα και η περίοδος εξάσκησης ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει όριο στη διακύμανση των δικαιωμάτων το δικαίωμα από +20% κατρακύλησε στο -99,50% για να σταθεροποιηθεί στο -5% Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ γίνεται με όρους 2 παλιές για 1,25 νέες μετοχές και 0,90 ευρώ ανά νέα μετοχή.
Ως προς τις τράπεζες, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στις γενικές συνελεύσεις των Eurobank και Alpha, ενώ σιγά – σιγά οι αναλυτές αρχίσουν να τιμολογούν τα αποτελέσματα του β’ 3μήνου, οι ανακοινώσεις των οποίων πλησιάζουν. Κέρδη πάνω από 25 για την Πειραιώς και την Alpha, 0,5% για την Eurobank και λίγο πάνω από 1% για την Εθνική.
Η μετοχή που προκάλεσε την προσοχή της αγοράς ήταν αυτή της Epsilon Net που έκλεισε με κέρδη 13,3%, στο 1,18 ευρώ και πάνω από 63 χιλιάδες κομμάτια όγκο. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά στα 10,15 ευρώ και έρχεται από τα… 2,5 ευρώ που ήταν τα χαμηλά έτους. Στην αγορά διακινούνται φήμες περί εξαγοράς. Η δε κεφαλαιοποίηση έχει σκαρφαλώσει στα 136 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα