OΠΑΠ, Εθνική και ΔΕΗ ήταν οι μετοχές που κράτησαν την αγορά, παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν σε άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τον Μυτιληναίο και την Τέρνα Ενεργειακή.

Με τις συναλλαγές πάνω από τα 72 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης έγραψε οριακές απώλειες 0,12%, στις 865,34 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μέχρι τις 973 μονάδες.

Το καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που αναπτύχθηκε το πρωί, μάλλον έμεινε από… καύσιμα, όσο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και της κούρσας στις τιμές των πρώτων υλών απειλούν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα του γ΄3μήνου, περίοδος κατά την οποία τα αμερικανικά funds κλείνουν τα βιβλία τους για θέσεις που έχουν όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πού μπορεί να κινηθεί το χρηματιστήριο τις επόμενες μέρες

Τις επόμενες μέρες, οι αγορές και βεβαίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, απελευθερωμένες, ενδεχομένως να προσεγγίσουν τα επίπεδα εκείνα από τα οποία ξεκίνησε η διόρθωση.

Ειδικά σε ό,τι μας αφορά, θα μπορούσε να επιχειρηθεί στις κρίσιμες συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας κίνηση μέχρι τις 885 μονάδες. Κρίσιμες υπό την έννοια ότι οι Αμερικανοί θα έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους και οι επόμενες εκτιμάται ότι θα λάβουν χώρα μετά την δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων 9μήνου, κάτι το οποίο υπολογίζεται μετά το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν για την πορεία της αγοράς, ειδικά όταν η τεχνική ανάλυση δίνει στήριξη στις 850 μονάδες την πρώτη και στις 830 μονάδες τη δεύτερη.

Άλλωστε, πρόκειται για επίπεδα, τα οποία η αγορά έχει ξαναδεί με τις προηγούμενες αυξήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Άλλωστε, σήμερα κυκλοφόρησε στην αγορά έκθεση της Citigroup που δίνει διόρθωση 20% στις αγορές.

Υπό μία έννοια, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη δοκιμάσει τα προαναφερόμενα επίπεδα που παραπέμπουν σε μία τέτοιου εύρους διόρθωση.

Πάντως, η ΔΕΗ, όχι μόνο έχει χτίσει βάση στα 8 ευρώ, αλλά και συνεχίζει ανοδικά όποτε δοθεί η ευκαιρία, όπως σήμερα.

Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 2,5%, στα 8,20 ευρώ και όγκο σχεδόν 600 χιλιάδων τεμαχίων.

Από εκεί και πέρα με 3 εκατ. τεμάχια η ΕΤΕ οδηγήθηκε στα 2,42 ευρώ και άνοδο 1,6% και ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 2,9%, στα 13,38 ευρώ με 556 χιλιάδες τεμάχια.

Profit taking στον Μυτιληναίο, που μετά τα 14,52 ευρώ που έπιασε σε δύο συνεδριάσεις, οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, πιέζοντας την μετοχή στα 14,10 ευρώ.

Στα 11,48 ευρώ υποχώρησε η Τέρνα Ενεργειακή, στα όρια των 9 ευρώ ενισχύθηκε οριακά η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ενώ η Coca Cola υποχώρησε στα όρια των 28 ευρώ, η Ελλάκτωρ στο 1,32, τα ΕΛΠΕ στα 5,63, η ΕΥΔΑΠ στα 7,31, η ΕΧΑΕ στα 3,47 και το Jumbo στα 14,11 ευρώ.

Πτώση πάνω από 1% σημείωσαν ΕΥΔΑΠ και Μότορ Όιλ.

Αξιοσημείωτο το rebound στα Πλαστικά Θράκης που έκλεισαν με κέρδη πάνω από 4%, αλλά και για τις μικρές μεταλλουργικές, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μεβάκο.

Κάθετη βουτιά για τα χαρτιά του Σωκράτη Κόκκαλη, με την Ιντραλότ να υποχωρεί πάνω από 10%, η Ιντρακόμ σχεδόν 13% και η Ιντρακάτ 5,69%.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προσπάθεια επαναφοράς σε θετικό έδαφος για τον Nasdaq

Κρυπτονομίσματα: Έκρηξη προσλήψεων από τις εταιρείες της αγοράς crypto

Χρηματιστήριο: Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας