Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαρίδι οι τράπεζες, τι είδαν οι επενδυτές σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ιντραλότ

Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου

Μέχρι τη Λεωφόρο Αθηνών έφτασε ο καπνός από τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που μαίνονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλο μέρος της χώρας, αφού μετά τον περιβαλλοντικό απολογισμό, θα έρθει, αναπόφευκτα, και η στιγμή του οικονομικού – για ιδιώτες, επιχειρήσεις, αλλά και για την ίδια την οικονομία, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη ανοικτό μέτωπο.

Είναι κι αυτός ένας από τους παράγοντες που τιμολόγησε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που πήρε και πάλι αποστάσεις από τις 900 μονάδες, για να κλείσει με βουτιά 1,09%, στα όρια των 890 μονάδων. Κι αυτό γιατί οι πυρκαγιές δεν προκαλούν μόνο ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή, αλλά απειλούν ευθέως ακόμα και προγραμματισμένες επενδύσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα των αποζημιώσεων, αλλά και των νέων επενδύσεων που θα χρειαστεί να κάνουν όσοι έχουν περιουσία -επιχειρηματική και μη- σε πληττόμενες περιοχές.

Παρόλα αυτά, η εμπιστοσύνη στη χώρα παραμένει ισχυρή. Έτσι όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον στην αγορά ομολόγων, όπου το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται σε απόδοση στο 0,54% και το 5ετές κινείται μόνιμα σε αρνητική απόδοση, στο -0,23% σήμερα, ενώ το 25ετές, το οποίο συνδέεται με την εικόνα που έχουν οι επενδυτές για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνεται κάτω από το 0,90%.

Την ίδια ώρα, τα θετικά στοιχεία για την αύξηση των μισθολογίων στην αμερικανική αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν απειλεί ουσιαστικά την οικονομία.

Στα επιμέρους, πιέσεις βγήκαν στην Ελλάκτωρ που έκλεισε στο -4,25%, στο -0,43% περιόρισε η ΔΕΗ, λίγο πάνω από 2% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, στο 2,30% η πτώση για τον ΑΔΜΗΕ και στο 0,69% οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή, με την ενεργειακή αγορά να βρίσκεται, εκ των συνθηκών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ισχυρές απώλειες για την Πειραιώς παρά τη συμμετοχή της στον Ηρακλή στο -3,65%, 1,61% η πτώση στην Εθνική, 1% στην Eurobank, ενώ στο -1,92% έκλεισε η Alpha Bank.

Πτώση 1,28% και για την ΕΥΔΑΠ, 3,10% για τη Frigoglass, ενώ κέρδη 2,56% κατέγραψε η Ιντραλότ, μετά την ανταλλαγή των ομολόγων.