ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,35%, στις 867,56 μονάδες. Η αγορά βρέθηκε και χαμηλότερα, στις 852,54 μονάδες επιστρέφοντας δύο μήνες πιο πίσω.
Όλα ξεκίνησαν από την φημολογία, που εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε, για το ότι η Alpha Bank προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι να εξηγήσει η διοίκηση της τράπεζας τα σχέδιά της η μετοχή από τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών «έφυγε» στο – 27% και η μετοχή βρέθηκε στα όρια των 90 λεπτών, ενώ στη συνέχεια επετεύχθη γύρισμα μέχρι το 1,23 ευρώ για να κλειδώσει τελικά στο limit down, στο -30%, στα 0,86 ευρώ.
Προς το κλείσιμο της αγοράς ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μετοχή «ξεκλείδωσε» από το limit down, υποχωρώντας τελικά 27,21%, στα 90 λεπτά, αφήνοντας υποσχέσεις για γύρισμα κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.
Μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Άλλωστε, στην ανακοίνωση της τράπεζας ξεκαθαρίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα είναι αναπτυξιακή. Δεν αφορά σε dilution, ούτε θα πραγματοποιηθεί σε βάρος των παλαιών μετόχων. Οι προοπτικές της οικονομίας και η έλευση των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης επιτάσσουν η Alpha Bank να είναι έτοιμη προκειμένου να συμβάλει στην χρηματοδότηση της οικονομίας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στη μετοχή έγινε ιστορικά ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών, καθώς άλλαξαν χέρια σχεδόν 81 εκατ. τεμάχια με τη συνολική αξία να παραπέμπει στα 76 εκατ. ευρώ!
Ενθαρρυντικό για την πορεία της αγοράς στη συνέχεια είναι ότι η ΕΤΕ περιόρισε τις αρχικές της απώλειες και από τα 2,04 ευρώ βρέθηκε στα 2,35, σε αντίθεση με την Πειραιώς και την Eurobank που έκλεισαν με απώλειες πάνω από 5% και 4% αντίστοιχα.
Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 3,28%, ενώ κάτω από 10% περιορίστηκε η άνοδος από το ξεκίνημα της χρονιάς.
Η ισχυρή πτώση των τραπεζών πέρασε και στις υπόλοιπες μετοχές με εξαίρεση την Aegean, την ΔΕΗ, την Coca Cola και την Μότορ Όιλ.
Το γενικότερο αρνητικό κλίμα στην αγορά την Παρασκευή έδωσε το έναυσμα για ρευστοποιήσεις, δημιουργώντας, κατά τους χρηματιστές, καλύτερα και φθηνότερα σημεία εισόδου. Ήδη, έχουν σημάνει αλάρμ οι αποτιμήσεις μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η Τέρνα Ενεργειακή βρέθηκε κάτω και από τα 12 ευρώ, για δεύτερη φορά το τελευταίο 10ήμερο. Ο ΟΤΕ απομακρύνθηκε από τα υψηλά έτους, στα 14,61 ευρώ, ο ΟΠΑΠ από τα υψηλά των 12,65, προσγειώθηκε στα 12,22 ευρώ, ο Μυτιληναίος συνέχισε να απομακρύνεται από τα 15 ευρώ, στην περιοχή των 14,64 ευρώ, το Jumbo υποχώρησε και πάλι στα επίπεδα των 15,38 ευρώ.
Κρατήματα και επιχείρηση βελτίωσης της εικόνας τους για Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ που έκλεισαν με απώλειες μικρότερες του 1%.