Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Coca Cola χάλασαν το θετικό σερί – Ισχυρά κέρδη σε Ελλάκτωρ, Cenergy, Autohellas και ΔΑΑ

Ευθ. Μπουλούτας (Ελλάκτωρ) - Αλ. Αλεξίου (Cenergy) - Ευ. Βασιλάκης (Autohellas) - Ι. Παράσης (ΔΑΑ)

Ευθ. Μπουλούτας (Ελλάκτωρ) - Αλ. Αλεξίου (Cenergy) - Ευ. Βασιλάκης (Autohellas) - Ι. Παράσης (ΔΑΑ)

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παίρνουν το πάνω χέρι από τη μέση της συνεδρίασης, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρό τους τις τραπεζικές μετοχές.

Σε μια μέρα με σχετικά χαμηλό τζίρο, η πίεση στον τραπεζικό κλάδο ήταν αρκετή για να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 1425,51 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,47%. Νωρίτερα πάντως ο δείκτης είχε φτάσει μέχρι τις 1.420 μονάδες.  Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στα 67,1 εκατ. ευρώ και όγκο στα 15,933 εκατ. τεμάχια.

Σε ανάλογο αρνητικό έδαφος κινούνται και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ και η Wall Street κινείται με διάθεση ρευστοποίησης των κερδών του οκταήμερου ανοδικού σερί του S&P 500. Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε απώλειες -0,86%, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινούταν στο -0,15%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο -0,05%, ενώ στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 βρισκόταν στο -0,14%.

Ελλείψει άλλων σημαντικών ειδήσεων, οι αγορές αναμένουν πλέον τις δηλώσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole, που ενδέχεται να επηρεάσει τη συμπεριφορά ορισμένων διεθνών επενδυτών τις επόμενες ημέρες. Οι  επενδυτές αναμένουν σαφείς ενδείξεις από τον επικεφαλής της FED, Τζερόμ Παόυελ, στην ομιλία του την Παρασκευή, σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα το επόμενο διάστημα.

Πίσω στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι τράπεζες, οι οποίες είχαν σημειώσει κέρδη +10,9% μετά το διεθνές sell-off, συνέχισαν να δέχονται για δεύτερη μέρα πιέσεις για ρευστοποίηση κερδών, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά -1,12% στις 1.260,27 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (η οποία είχε παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη τη Δευτέρα) έκλεισε με απώλειες -1,97% στα 7,956 ευρώ, με τζίρο λίγο κάτω από τα  9,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,15% σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς που έκλεισε στα 2,872 ευρώ με τζίρο 5,37 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες -0,75% στα 1,583 ευρώ και τζίρο στα 4,8 εκ. ευρώ ενώ η Eurobank με πτώση 0,74% στα 2,005 ευρώ και τζίρο στα 10,8 εκατ. ευρώ (με 2 πακέτα για 4,09 εκατ).  Σε ανοδικό έδαφος επέστρεψε η Optima, κλείνοντας με κέρδη 1,84%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέρα από αυτές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ξεχώρισε το +4,04% της Ελλάκτωρ. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Cenergy, με κέρδη +2,65% και τζίρο στα 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο +2,35% έκλεισε η μετοχή της Autohellas και στο +2,2% η μετοχή του ΔΑΑ. Άνοδο 1,55% σημείωσε η μετοχή της Titan Cement International, με αξία συναλλαγών στα 1,45 εκατ. ευρώ.

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Aegean, Lamda Development, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Helleniq Energy και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, βαριές απώλειες 1,92% σημείωσε η Coca Cola HBC, ενώ στο -1,48% έκλεισε η μετοχή της Jumbo.

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των Metlen, ΔΕΗ, Sarantis, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στη  μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισε το άλμα 4,53% της μετοχής της Dimand, με μικρό πάντως τζίρο της τάξης των 67.000 ευρώ, ενώ πέρα από το +1,84% της Optima, η μετοχή της ΕΥΑΘ – η οποία αναμένεται να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο για αυξήσεις στην τιμή του νερού, όπως επιβεβαιώθηκε στη ΓΣ των μετόχων της – έκλεισε στο +1,56%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, ξεχώρισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Q&R με νέα άνοδο 4,99%, ενώ στο +4,05% έκλεισε η Revoil. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Ακρίτας και Κέκροψ, με πτώση -7,95% και  -6,91% αντίστοιχα

Διαβάστε επίσης

J.P. Morgan: Κλείνει τη θέση στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

ΟΤΕ: Άνοδος 13,1% στη μετοχή και υπεραξίες €726 εκατ. επί ημερών του νέου διοικητικού ηγέτη Κώστα Νεμπή