Άνευρη και αποκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει πτωτικά και τον Αύγουστο.
Με την στήριξη των 630 μονάδων να ανήκει στο παρελθόν εδώ και τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,41%, στις 615,07 μονάδες. Ο δε τζίρος θα μπορούσε να ειπωθεί ότι εντάσσεται στο αυγουστιάτικο πνεύμα ραστώνης, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι ξένοι δεν προσεγγίζουν την Ελλάδα με τα ίδια μάτια που την προσεγγίζουν ενδεχομένως οι κυβερνώντες.
Κυνικά, ουδείς ασχολείται με μία αγορά που χάνει σχεδόν 33% από την αρχή του χρόνου και μια οικονομία που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από τη στιγμή που τα τουριστικά έσοδα που την τροφοδοτούσαν με ρευστότητα θα είναι ανύπαρκτα, ενώ ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει και ο κίνδυνος ενός θεσμού επεισοδίου.
Μπορεί να ειπωθεί το οτιδήποτε, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αλλάξει το τοπίο στην οικονομία και στάθηκε άτυχη λόγω του κορονοϊού, αλλά τα ξένα funds αυτήν τη στιγμή δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά. Χρηματιστές τονίζουν, μάλιστα, ότι ορισμένοι ξένοι οίκοι ανασύρουν από το συρτάρι τους φοβίες που συνδέονται με την σκοτεινή εποχή της Folli Follie. Και όταν οι χρηματιστές τους απαντούν ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πλήθος νομοθετικών πρωτοβουλιών, εκείνοι υποστηρίζουν ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ρηχή αγορά.
Οι ξένοι δεν πείθονται εύκολα και από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι τράπεζες για να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια. Ανησυχούν ότι τα 20 δισ. ευρώ δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή ενδεχομένως να «κοκκινήσουν» το 2021, αν η πανδημία γίνει σφοδρότερη από το φθινόπωρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ξένοι κρατούν στάση αναμονής όσο υφέρπει η ιδέα της δημιουργίας μίας ακόμα bad bank, αυτήν τη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την ένστασή τους να μην είναι άλλη από το ποιος φορέας θα τη χρηματοδοτήσει, το κράτος ή ο ιδιωτικός.
Ο τραπεζικός κλάδος που καταγράφει απώλειες πάνω από 65% από την αρχή του χρόνου και πάνω από 16% τον Ιούλιο έσπασε σήμερα τη στήριξη των 300 μονάδων και ο ορίζοντας νέων χαμηλών για τον κλάδο είναι πλέον ορατός. Τα χαμηλά έτους για φέτος σημειώνεται ότι είναι οι 263 μονάδες.
Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 βρίσκεται πάλι λίγο πριν σπάσει τα 0,50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος έχει γράψει και τα 0,4860 σε κλείσιμο. Τη Δευτέρα, στη πρώτη συνεδρίαση του μήνα, οι απώλειες ανήλθαν σε 2,49%.
Πτώση 1,63% για την Eurobank, στα 0,355 ευρώ, με χαμηλό στα 0,28.
Πτώση 0,61% για την Πειραιώς, στο 1,15 ευρώ, με χαμηλό στο 0,92 ευρώ.
Ανεπαίσθητη αντίδραση για την ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87, μόλις 0,04%, στο 1,11 ευρώ, με χαμηλό στο 0,815 ευρώ.
Στον αντίποδα, αντανακλαστική ήταν η αντίδραση που βγήκε στον ΟΠΑΠ, ο οποίος επανήλθε στα 7,86 ευρώ σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3%. Έγραψε, όμως, χαμηλό στα 7,61, επίπεδα που ενεργοποίησαν αγοραστές.
Ισχυρή αντίδραση για τον Ελλάκτωρα σε μία νευρική συνεδρίαση για το Χ.Α., ο οποίος έκλεισε με κέρδη 3,74%, στο 1,11 ευρώ και όγκο πάνω από 456 χιλιάδες τεμάχια.
Αντίδραση 2,25% για τη ΔΕΗ, στα 3,91 ευρώ, καθώς σήμερα έγινε γνωστό ότι συνήψε δάνειο 160 εκατ. ευρώ με την EBRD.
Αντίδραση 1,56% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 5,87 ευρώ.
Από την άλλη, η μετοχή της Aegean υποχώρησε κάτω και από τα 3,5 ευρώ, πτώση πάνω από 2% για την Coca Cola, νέες πιέσεις 1,4% για την Μότορ Όιλ, στα 11,28 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί κάτω από τα 1,250 δισ. ευρώ.
Νέες πιέσεις για την Jumbo, στα 16,37 ευρώ, η οποία φαίνεται ότι πραγματοποιεί τη διαδρομή 15 – 17 ευρώ το τελευταίο διάστημα.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν τέλος, 40 έκλεισαν με κέρδη, αλλά 46 υποχώρησαν.
Οι αναλυτές, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η επόμενη στήριξη, αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες μέρες, βγαίνει στις 570 μονάδες.