Με τις διεθνείς αγορές να έχουν περάσει σε θετικό πρόσημο, παρά την αρχική πτώση, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών, δίχως συναλλακτικό ενδιαφέρον, διολίσθησε πιο κάτω, στις 876,96 μονάδες και απώλειες 1,09%.

Οι επαγγελματίες μιλούν για σημάδια κόπωσης και για διόρθωση των αποτιμήσεων. Όμως τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς ψαλιδίζονται περισσότερο και μετά τις 870 μονάδες, θεωρείται ότι θα βγουν κάποια αντανακλαστικά, αν και μέχρι το τέλος του μήνα περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον πρόκειται να βγουν από την αγορά ενόψει της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, και τα 950 εκατ. ευρώ που θα αντλήσουν από τις αγορές, ΔΕΗ, Μότορ Όιλ και Prodea.

Σε κάθε περίπτωση η μετάλλαξη «Δ» του κορονοϊού, αποτελεί θρυαλλίδα για την πορεία του τουρισμού φέτος, έπειτα από έναν αισιόδοξο Ιούνιο. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για την αύξηση κατά 266% των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα και από την εκτίναξη του δείκτη θετικότητας στο 2,3% από 1%, αριθμοί που δείχνουν πως η επιδημία του κορονοϊού «κερδίζει έδαφος» και απειλεί να ανατρέψει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Υπό τον φόβο ενός τέταρτου κύματος ακόμα και μέσα στον Αύγουστο και της κυριαρχίας της εξαιρετικά μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα, οι ανησυχίες της κυβέρνησης εστιάζουν στους χαμηλούς εμβολιαστικούς ρυθμούς τη στιγμή που υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για την επαναφορά μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Σε σταθερά πτωτική τροχιά ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διολίσθησε κάτω από τις 550 μονάδες, με την Alpha Bank -1,6%, Πειραιώς -3% και Εθνική -3%, ενώ η Eurobank στις δημοπρασίες κατάφερε να κλείσει θετικά στο +0,45%.

Οι μετοχές των τραπεζών μονοπωλούν το ενδιαφέρον και ειδικά η Alpha Bank, μετά την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου με τιμή 1 ευρώ ανά μετοχή, η μετοχή στο ταμπλό βρίσκεται στα 1,04 ευρώ δείχνει για την ώρα να κρατάει τεχνικά σημεία.

Η Alpha bank ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ακολουθώντας την αύξηση της Πειραιώς αξίας 1,38 εκατ. ευρώ ή συνολικά 2,18 δισεκ. ευρώ.

Όλα τα blue chips, με εξαίρεση την Coca Cola βρέθηκαν υπό πίεση.

Σχεδόν 25 η πτώση για την Τέρνα Ενεργειακή που ωστόσο διακράτησε τη στήριξη των 12 ευρώ. Νέα υποχώρηση για τον Μυτιληναίο που απώλεσε και τα 15 ευρώ, κλείνοντας στα 14,85, πάνω από 15 η πτώση για το Jumbo, στα 14,10 ευρώ, καθώς στην αγορά δημιουργούνται συνειρμοί lock down λόγω της μετάλλαξης Δ.

Νέες απώλειες για Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ, καθώς λόγω της πανδημίας αναμένεται να υποχωρήσει η κατανάλωση καυσίμων, υποχωρώντας στα 14,07 και 6 ευρώ αντίστοιχα. Στα όρια των 4 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ που απειλείται από τους ισχνούς τζίρους στο χρηματιστήριο, ενώ περαιτέρω υποχώρηση σημειώθηκε στην Ελλάκτωρ, που έκλεισε στο 1,46 ευρώ, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου. Μεγάλη βουτιά και πάλι, 4% για την Aegean, εξαιτίας της πανδημίας και της μετάλλαξης, που μπορεί να επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Κλείσιμο κάτω από τα 9 ευρώ για τη ΔΕΗ, η οποία έχει μπροστά της νέο ομολογιακό επταετούς διάρκειας.

Η κατάσταση στην αγορά προβληματίζει. Απασχολεί έντονα το γεγονός ότι μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, δηλαδή από τα τέλη Μαΐου κι έπειτα, εισήλθε σε μία περίοδο απονεύρωσης, ενώ οι προοπτικές που διανοίγονται είναι ενθαρρυντικές.

Διαβάστε επίσης

Ebury: Ιστορικό υψηλό για τα equities των ΗΠΑ – Καλύτερη απόδοση για το δολάριο

Beta Securities: Στα 20,68 ευρώ η τιμή στόχος για την μετοχή της Quest

Nomura: Σταματά την κάλυψη δεκάδων εταιρειών μετά την αποχώρηση κορυφαίων αναλυτών της