• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει στις τράπεζες, οι επόμενες στηρίξεις και τα μερίσματα

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Μέσα σε δύο μέρες έγιναν 12 αποκοπές μερισμάτων εκ των οποίων, σημαντικός αριθμός προήλθε από τα blue chips. Mόνο σήμερα έκοψαν Μυτιληναίος και ΜΟΗ, δύο εμβληματικές μετοχές του FTSE 25!

    Tην ίδια ώρα, πάνω από 3,250 εκατ. κομμάτια έχουν γίνει στην Alpha, με τη μετοχή ΑΛΦΑ 4,11% 1,52 να υποχωρεί για Πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 1,45 ευρώ, 2,19 εκατ. κομμάτια στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,59% 3,41 με τη μετοχή στο κόκκινο επίσης για πέμπτη φορά, στα 3,34 ευρώ, 2,2 εκατ. κομμάτια στην Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,46% 2,02 στα 2,11 ευρώ και 1,36 εκατ. στην ΕΤΕ ΕΤΕ -0,26% 7,78 που καταγράφει και τις μεγαλύτερες απώλειες 2,48%, στα 7,62 ευρώ.

    Η εικόνα αυτή που επικρατεί στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις αποκοπές των μερισμάτων σε Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 1,10% 34,86 που στοιχίζει στο χαρτί -3,2% και στην ΜΟΗ -4,61%, πιέζουν την αγορά στις 1.403 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες πάνω από 1%.

    Αυτό, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να χάνουν τη δυναμική που ανέπτυξαν το πρωί, όπου τα κέρδη του Dax από 1,1% μαζεύτηκαν σε 0,2% και του CAC στο Παρίσι από 0,50% άνοδο σε -0,55% αυτή την ώρα.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, σημειώνουν οι αναλυτές ότι είναι η τελευταία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές που προκήρυξε αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ο Μακρόν στη Γαλλία, με την Ακροδεξιά να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

    Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή λήγει το α’ 6μηνο και τα funds αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκια τους σε μία συγκυρία που ενώ περίμεναν έξι μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, προς το παρόν δεν έχει έρθει καμία!

    Το αποτέλεσμα είναι ότι πλήττονται περιφερειακές αγορές, όπως η Ελληνική, σχολιάζουν οι χρηματιστές, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) δεν κατάφερε να μπει σε watch list, παρά τις εκ του αντιθέτου προβλέψεις.

    Και όχι μόνο, αλλά πλήττουν σοβαρά την αγορά δηλώσεις, όπως αυτές του υπουργού Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη περί διοικητικών προστίμων, όπως στις τράπεζες για τις προμήθειες, που, όπως αναφέρουν χρηματιστές, μπορεί να αφορούν στο κομματικό ακροατήριο, αλλά πλήττουν την αγορά.

    Δεν είναι τυχαίο ότι στοίχισε η νέα έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, σε μία μέρα μάλιστα, που όλοι ανέμεναν τη μεγάλη συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar.

    Πάνω από 57 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές αυτή την ώρα στην αγορά και μάλιστα σε μία συνεδρίαση που εξελίσσεται πτωτικά.

    Επόμενες στηρίξεις για τον δείκτη στην περιοχή των 1.395 μονάδων, καλύπτοντας το χάσμα που άνοιξε νωρίτερα αυτόν το μήνα, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Περί το 1,40 η στήριξη για την Άλφα, που ήδη κινείται σε χαμηλά επταμήνου, μεταξύ 3,20 – 3,30 η στήριξη στην Πειραιώς, μεταξύ 7,50 – 7,60 στην ΕΤΕ και περί τα 2,02 στην Eurobank.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Μήνυμα στις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες, αλλιώς θα έρθει νομοθετική ρύθμιση

    Συρεγγέλα: Με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων θα στηρίξουμε τους αδύναμους

    Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,2% το 2024 – Οι 10 «εντολές» για θωράκιση της οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ