Δείγματα αυτονόμησης σε σχέση με το εξωτερικό παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις κινείται ανοδικά, δίδοντας περιθώρια αντίδρασης σε μια σειρά από μετοχές που είχαν μείνει πίσω. Εναλλαγές πρωταγωνιστών, μετοχές που υστερούσαν σε αποδόσεις, επίτευξη νέων πολυετών ή ιστορικών υψηλών, βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, συζητήσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες, που αν ισχύουν, θα αλλάξουν «πίστα» οι αποτιμήσεις, νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και μία κυβέρνηση που ανοίγει το ενεργειακό παιχνίδι σε κάθε επίπεδο με στόχο την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μετά την εισβολή στη Ρωσία, αποτελούν την πραγματικότητα της αγοράς τις τελευταίες μέρες.

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησε η διαμόρφωση ενός νέου τοπίου που είχε σαν συνέπεια να οδηγηθεί ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 με αφορμή το υψηλό μέρισμα του 1,40 ευρώ σε νέα υψηλά που παραπέμπουν στο μακρινό 2012. Για να ακολουθήσει ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 που οδηγήθηκε στα 18,33 ευρώ και σε επίπεδα που παρέπεμπαν στο ακόμα πιο μακρινό 2008. Αντίστοιχες κινήσεις εκδηλώθηκαν στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 , αλλά και στον Μυτιληναίο που βρίσκεται πια μία ανάσα από τα 16 ευρώ (ιστορικό υψηλό στα 16,19 ευρώ). Αγοραστές βγήκαν στην Εθνική, την οποία ξεχωρίζει η HSBC και τη μετοχή να αποτελεί φαβορί να συμπεριληφθεί στον MSCI κατά την αναθεώρηση της 12ης Μαϊου, καθώς η κεφαλαιοποίησή της υπερβαίνει πια τα 3,41 δις. ευρώ.

1

Με τις συναλλαγές στο ταμπλό να διαμορφώνονται πλέον μεταξύ 70 – 95 εκατ. ευρώ, οφείλει να παρατηρήσει κανείς ότι τα ξένα χρηματιστήρια επέστρεψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τις 24/2 όταν κι έγινε η εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης διαπραγματεύεται κάτω από την περιοχή των 940 – 950 μονάδων και μετοχές, όπως η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 συνεχίζουν να κινούνται σε ατραπούς που παραπέμπουν κάτω και από την περιοχή της αύξησης κεφαλαίου των 9 ευρώ (8,38 ευρώ στο χθεσινό κλείσιμο).

Είναι εντυπωσιακό ότι σε μία δύσκολη μέρα για τις αγορές, όπως η χθεσινή, που α) ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Γερμανία, 8,5% και 7,3% αντίστοιχα, ο υψηλότερος από το 1981, και β) Λαβρόφ και Πούτιν ανακοινώνουν ότι θα πάρει χρόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρι να συμβιβαστούν οι Ουκρανοί, το Χ.Α. γύρισε από σχεδόν απώλειες 1% στις 907 μονάδες στις 923 μονάδες και με κέρδη 0,4%.

Αυτό και μόνο υποδηλώνει ότι η αγορά βρίσκει τα αντανακλαστικά της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μετοχές, όπως η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 , δεν θα «παρατήσουν» την παραμονή τους στον MSCI αμαχητί. Χθες ο κ. Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του ομίλου, σε σημείο παρεξηγήσεως μήπως θεωρηθεί ότι χειραγωγεί, μίλησε για  buy back μετοχών για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Όχι για να τις ακυρώσει στο μέλλον τις ίδιες μετοχές, ή για να τις μοιράσει στα στελέχη του ως είθισται, αλλά, όπως είπε για να στηθεί άμυνα και να μην υποχωρήσει η μετοχή. Πλέον η κεφαλαιοποίηση του Jumbo πλησιάζει τα 2,1 δις. ευρώ, εκεί που είχε βρεθεί στα 12,1 ευρώ που ήταν και τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Η χθεσινή συνεδρίαση ανέδειξε εκ νέου τη δυναμική που έχει ο κατασκευαστικός κλάδος σε ένα σύνθετο περιβάλλον, με το κόστος της ενέργειας και των υλικών να διπλασιάζουν τα κόστη υλοποίησης των έργων, δημόσιων και ιδιωτικών. Η μεγάλη εικόνα πάντως, θέλει τα 46 δις. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά από τα ευρωπαϊκά ταμεία και την υλοποίηση μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Το Marin Tower, το φιλόδοξο project πολυτελών κατοικιών της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,27% 7,45 στο Ελληνικό προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ, λέγεται ότι τις επόμενες μέρες θα βρει παραλήπτη. Ερίζουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα, σήμερα ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 , ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου το πόρισμα της Κεφαλαιαγοράς για το τι έχει συμβεί στον όμιλο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, Reggeborgh και εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης.

Νέα ιστορικά υψηλά για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 και φήμες για  deal σε επίπεδα που ξεπρνούν την τιμή στόχο που δίνουν κατά καιρούς χρηματιστηριακές εταιρείες. Η μετοχή ξεπερνάει σε κεφαλαιοποίηση τα 2 δις. ευρώ, όταν η συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το 38% αποτιμάται στο ταμπλό πάνω από 760 εκατ. ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 είναι μόλις 1,02 δις. ευρώ.

Ενώ αυτά συμβαίνουν στο ταμπλό, οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι οι περιστάσεις παραμένουν κρίσιμες. Ήδη, οι ξένοι αναθεωρούν τιμές στόχους για τις τράπεζες. Τη Δευτέρα η HSBC με εξαίρεση την ΕΤΕ έκοψε τις τιμές στόχους για τις υπόλοιπες, δίνοντας 1,45 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 από 1,60 ευρώ πριν, 1,40 ευρώ για τη Eurobank από 1,45 ευρώ προγενέστερα, για την ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 4,30 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν και 1,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,10 ευρώ πριν. Και χθες η Morgan Stanley έδωσε σύσταση απόδοση σύμφωνη με την αγορά για την Alpha Bank με τιμή στόχο το 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ πριν, απόδοση χειρότερη από την αγορά για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 με τιμή στόχο το 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ πριν, αλλά απόδοση καλύτερη της αγοράς για την Eurobank διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή στο 1,2 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Νέα ιστορικά υψηλά για ΤΕΝΕΡΓ (άνω των 2 δισ. η κεφαλαιοποίηση) – Πάρτι σε κατασκευές, Jumbo και Lamda

Σε πορεία αυτονόμησης το Ελληνικό Χρηματιστήριο