ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λογικά, σε μία νορμάλ αγορά σχολιάζουν οι χρηματιστές, αυτό προεξοφλείται έξι μήνες πριν. Πέρασε ο πρώτος μήνας και η αγορά αναμετράται με κρίσιμες στηρίξεις…
Οι απώλειες στην εβδομάδα ανήλθαν σε 2,63% και από την αρχή του χρόνου οι απώλειες ξεπερνούν το 32,62%, αυτό όταν η χώρα περιμένει 72 δις. ευρώ, έχει αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία την υγειονομική κρίση, τουλάχιστον στην πρώτη της φάση και έχει αποκρούσει επιτυχώς δύο προκλήσεις των Τούρκων, την πρώτη την Καθαρά Δευτέρα με τους πρόσφυγες στον Έβρο και τη δεύτερη προ μίας εβδομάδας με την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Το δε δεκαετές ομόλογο κινείται σε ιστορικά χαμηλά στο 1,03%, τα έσοδα του προϋπολογισμού δεν δείχνουν κατάρρευση, τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν ακμαία στα 31 δισ. ευρώ, αλλά το Χ.Α. επιμένει να μην κεντρίζει το ενδιαφέρον.
«Έχουμε αυτονομηθεί προ πολλού», υποστηρίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας. «‘Ακόμα και η υποχώρηση του 10ετούς σε ιστορικά χαμηλά ή τα αρνητικά επιτόκια σε άλλες χώρες δείχνουν αποπληθωρισμό. Έλλειψη ζήτηση για αξίες και για το λόγο αυτό σημειώνεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον χρυσό. Η αγορά μας δεν έχει βάθος. Κι αυτό φάνηκε περίτρανα από το rebalancing του MSCI τέλος Μαϊου, που πολύ λίγοι ξένοι πήραν θέση και από το καλό νέο των 72 δις. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με την υποτονική αντίδραση. Ταυτόχρονα, λίγοι μπαίνουν στο χρηματιστήριο μιας χώρας που αποτελεί καυτή γραμμή, εξαιτίας των γεωπολιτικών ισορροπιών».
Συνδυασμός τριών αρνητικών εξελίξεων προεξοφλείται στο χρηματιστήριο, τέτοιος που δεν ενεργοποιεί αγοραστές κι όταν θελήσει κάποιο μεγάλο fund ή κάποια μεγάλα funds να πουλήσουν, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον ΟΠΑΠ οι τιμές γκρεμίζονται.
Και γκρεμίζονται διότι δεν υπάρχει ζήτηση για να αντιστραφεί το κλίμα. Αυτό υποστηρίζει o χρηματιστής κ. Ν. Χρυσοχοϊδης και ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει καμία προοπτική, τέτοια που άμεσα να κινητοποιήσει αγοραστές και επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στα χρηματιστηριακά μόνιτορς, αλλά και στα desks των ξένων διαχειριστών οι ανακοινώσεις για αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας μέσα στην τουριστική σεζόν (η πρώτη αρνητική εξέλιξη), προκαλεί κατάρρευση του τουρισμού και της ρευστότητας της ίδιας της οικονομίας (η δεύτερη αρνητική εξέλιξη) τη στιγμή που ακόμα δεν έχει έρθει ούτε σεντ από την Ευρώπη μέχρι στιγμής (συνέντευξη Χρήστου Σταϊκούρα στο mononews.gr).
Ταυτόχρονα, οι ξένοι επενδυτές που παρακολουθούν την Ελλάδα μέσω των θέσεων που έχουν κυρίως στις τράπεζες εξαιτίας του μεγάλου free float που έχουν, ανησυχούν ότι θα δημιουργηθούν νέες στρατιές κόκκινων δανείων:
Α) Ότι δεν θα πληρωθούν ή θα πληρωθούν λίγα από τα εγγυημένα δάνεια, και Β) Η αναστολή δανείων λόγω πανδημίας ξεπερνούν τα 20 δις. ευρώ.
Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται στο ταμπλό και στην υποχώρηση των τιμών συν το γεγονός ότι βασικοί μέτοχοι πωλούν πακέτα σε discount δίδοντας το σύνθημα για περαιτέρω μείωση των αποτιμήσεων, αλλά σε ένα περιβάλλον που επικρατεί ο φόβος. Μέσα σε όλα αυτά βεβαίως, υποστηρίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης θα πρέπει να προστεθεί και η κρίση στα ελληνοτουρκικά, περιορίζοντας το ρίσκο και την έκθεση στις μετοχές.
«Δεν ξανάγινε», παρατηρεί ο υπεύθυνος επενδύσεων της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τάκης Ζαμάνης. «Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά και το Χρηματιστήριο να μην αντιδρά. Η ξένοι ανησυχούν για ένα σοβαρό δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα».
Ταμπλό
Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε στα όρια των 302 μονάδων, με την Alpha να υποχωρεί 0,57% στα 0,52 ευρώ, η ΕΤΕ πάνω από 1%, στα επίπεδα του 1,1 ευρώ, η Eurobank 1,7%, στα επίπεδα του 0,355 ευρώ και η Πειραιώς 0,6%, στο 1,15 ευρώ. Οι απώλειες στον Μυτιληναίο περιορίστηκαν, με το χαρτί να υποχωρεί οριακά στα 7,84 ευρώ, η Μότορ Όιλ περιόρισε τις απώλειες στα 11,44 ευρώ, η Βιοχάλκο πέρασε σε θετικό πρόσημο και αντίδρασε κατά 1,9%, στα 2,38 ευρώ, ενώ ΔΕΗ και Coca Cola έκλεισαν στο «συν» στα 3,83 και 22,64 ευρώ αντίστοιχα. Στον Ελλάκτωρα έγιναν σήμερα άλλες 420 χιλιάδες τεμάχια. Τα αρχικά κέρδη του ΟΤΕ που έφτασε μέχρι τα 12,69 ευρώ περιορίστηκαν στα 12,50, ενώ οι απώλειες στον ΟΠΑΠ ήταν τέτοιες που πίεσαν το χαρτί στο κλείσιμο στα χαμηλά μέρας, τα 7,63 ευρώ και μάλιστα με όγκο 826 χιλιάδων τεμαχίων.
Ο τζίρος ανήλθε στα 47,7 εκατ. ευρώ, όπου 45 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και άλλες 45 με πτώση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αύξηση των «ασθενών» με διαβήτη λόγω Ozempic, ζαλίζουν τα νούμερα – Τι αλλάζει με την έλευση του Mounjaro
- Σε παρατεταμένη κρίση η Γαλλία – Στο μικροσκόπιο των επενδυτών η αγορά ομολόγων
- Σε ποιες μετοχές θα επενδυθούν 220 εκατ., τι συμβαίνει με το Costa Navarino, ο πόλεμος δύο top manager, οι βαριές κουβέντες Στασινόπουλου, Παπαλεξόπουλου, Μυτιληναίου, η νέα εταιρεία του εφοπλιστή Λαιμού και ποιοι έδωσαν 950 λίρες για τον Ρέμο στο Λονδίνο
- Ο πόλεμος και υβριδικός, η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας αμφίβολη, η Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση