• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τα μάκρο ρίχνουν την αγορά κάτω από τις 960 μονάδες, profit taking στις τράπεζες

    Ταμπλό χρηματιστηρίου


    Σήμερα δεν είναι καλή μέρα για το χρηματιστήριο…

    Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί θα πρέπει να κρατήσουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, αφού καλούνται να διαχειριστούν παροχές για ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και από την άλλη την κούρσα των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος χρήματος και θα μπορούσε, ενδεχομένως, να «απειλήσει» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με νέες εκδόσεις. Κι αυτά ενώ η χώρα θα πρέπει να επιδείξει «καλή διαγωγή» ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης της οικονομίας από τους ξένους οίκους, αλλά και εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης κι έντονης εκλογολογίας, ενώ η πανδημία συνεχίζεται.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, το παραπάνω μείγμα οικονομικής πραγματικότητας θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλειο επιχείρημα για προσφυγή στις κάλπες. Πλην όμως, η κυβέρνηση βλέπει ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας έρχεται και στη χώρα μας, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν άρει ήδη τα περιοριστικά μέτρα, και ταυτόχρονα διανοίγεται μπροστά μας μία θεαματική τουριστική σεζόν που για να αποδώσει χρειάζεται οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

    Την ίδια ώρα, από την αρχή της εβδομάδας στελέχη από την ΕΚΤ καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές για να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ μόλις σήμερα στελέχη του Eurogroup ζητούν από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την αύξηση του κατώτατου μισθού.

    Άνοιγμα κάτω από τις 960 μονάδες

    Σήμερα δεν είναι καλή μέρα για το χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να ανοίγει κάτω από τις 960 μονάδες, τη στιγμή που διευρύνεται η πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Παρά ταύτα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται στις 960,46 μονάδες και με τις συναλλαγές να έχουν περιοριστεί στα 7,2 εκατ. ευρώ στα πρώτα 40 λεπτά.

    χρηματιστήριο γραφήματα

    Πιέσεις και κατοχύρωση κερδών βγαίνουν στις τράπεζες, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 να υποχωρεί 1,8%, 1,6% οι απώλειες στη Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και 1,9% στην Πειραιώς, ενώ η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 καταγράφει απώλειες μικρότερες του 1%.

    Πάνω από 1% η πτώση στην Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 και τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα ΕΛΠΕ.

    Στον αντίποδα, Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40 και Ελλάκτωρ φαίνεται να αντιδρούν θετικά, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αλλάξουν δραματικά το κλίμα ή την τάση.



    ΣΧΟΛΙΑ