Μετά από πέντε συνεδριάσεις η αγορά ξαναπάτησε την περιοχή των 590 μονάδων και σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μεταβλητότητα.

Από τα χαμηλά των 576 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας, στις 590,16 μονάδες και κέρδη 0,33%. Οι συναλλαγές δε, διαμορφώθηκαν πάνω από τα 41 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στο 1,36 εκατ. ευρώ (σ.σ. τρία στο Jumbo).

Το θετικό πρόσημο με κέρδη 2,91% στην Πειραιώς, η επιστροφή της ΔΕΗ πάνω από τα 5 ευρώ και με άνοδο άνω του 2%, το θετικό πρόσημο με κέρδη περί το 1% στην Coca Cola, στα 20,36 ευρώ, το σχεδόν 2% της ΕΥΔΑΠ, το κλείσιμο πάνω από τα 8 της ΜΟΗ, η νέα αντίδραση 2,4% στον ΟΤΕ με το χαρτί στα 12,29 ευρώ και ο περιορισμός των απωλειών στον Μυτιληναίο, στα 9,64 ευρώ, Jumbo στα 13,18 και Τέρνα Ενεργειακή στα 11,50 ευρώ, είναι τα «χαρτιά» που έδωσαν το θετικό πρόσημο στον δείκτη.

Οι επενδυτές δεν μπορούσαν να κλείσουν στα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα του Μυτιληναίου, ούτε στην επικείμενη αύξηση κατανάλωσης οικιακού ρεύματος λόγω καραντίνας στη ΔΕΗ ή τις προβλέψεις για αύξηση των πωλήσεων της Coca Cola.

Ταυτόχρονα, η αγορά αρχίζει και βλέπει την Πειραιώς με άλλο μάτι, αφού το ενδεχόμενο κρατικοποίησης λόγω CoCos, θα είναι μία βραχυπρόθεσμη κατάσταση, πυροδοτώντας νέες καταστάσεις για την τράπεζα, ενδεχομένως και τον κλάδο το 2021.

Νέες απώλειες και χαμηλά για την Alpha Bank, μετά την περικοπή της τιμής στόχου από τους ξένους οίκους στα 50 λεπτά.

Με την οικονομία στον τοίχο και τους αναλυτές να ανησυχούν για διεύρυνση του ελλείμματος και επιδείνωση της ύφεσης με ταυτόχρονη αύξηση του δημόσιου χρέους, φάνηκε να βγάζουν τα σπασμένα τους στο χρηματιστήριο. Όμως, όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε νωρίτερα δεν είχε λάβει υπόψη της τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Αυτή είναι όμως, η μία όψη του νομίσματος. Λίγο πιο πριν το 10ετές ομόλογο έπαιρνε πάλι την κατηφόρα στα επίπεδα του 0,82%, με το 5ετές να πραγματοποιεί ράλι, υποχωρώντας σε πρωτοφανή μηδενικά επίπεδα της τάξης του 0,077% και ποσοστιαία πτώση σχεδόν 58%.

Από τη μία το Χ.Α. αποτυπώνει τους κινδύνους που ενδεχομένως επιφέρει το νέο σκληρό  lockdown των τριών εβδομάδων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και από την άλλη οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας! Παράνοια;

Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα δείχνει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 5% του χρόνου, ακυρώνοντας τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το δε χρέος εκτινάσσεται πάνω από 200% του ΑΕΠ.