Μετά από… 16 λεπτά μετά το άνοιγμα, η αγορά έκανε τζίρο 1 εκατ. ευρώ.

Πλήρης αποχή, με τον γενικό δείκτη να δείχνει ότι διατηρείται με οριακές απώλειες στις 870 μονάδες, αλλά οι μετοχές που υποχωρούν, έστω και λίγο, υποχωρούν με μόλις μερικές εκατοντάδες κομμάτια.

Η ανησυχία της αγοράς, όπως διατυπώνεται από τα πρωϊνά σχόλια των χρηματιστηριακών εταιρειών έχει να κάνει με την εφοδιαστική αλυσίδα των εισηγμένων και τα προβλήματα που δημιουργεί το μεταφορικό κόστος και η αύξηση των πρώτων υλών.

Το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 και σήμερα υποχωρεί και κάνει πράξεις κάτω από τα 14 ευρώ εξαιτίας του λόγου αυτού. Από την άλλη έχουμε την ΕΛΒΑΛ/Χαλκόρ ή την Τέρνα Ενεργειακή, να υποχωρούν μεν, με ανύπαρκτο όγκο δε, μόλις 2100 και 204 τεμαχίων αντίστοιχα!

Αν κάπου βγαίνει κίνηση, είναι στη μετοχή της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 που ενισχύεται 3,5% και με φήμες που θέλουν σημαντικές ανακοινώσεις εκ μέρους του ομίλου.

Η ΔΕΗ συνεχίζει ανοδικά, αλλά περιορισμένα, στα 8,67 ευρώ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ με λίγα κομμάτια ενισχύεται πάνω από 1%. Στα ΕΛΠΕ βγαίνει κίνηση με κέρδη 1,4% και στην Ιντρακάτ τα κέρδη ξεπερνούν το 3%.

Ως προς τις τράπεζες: Στο 1,11 ευρώ υποχωρεί η Άλφα, στα 2,43 ευρώ η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87, στα 0,81 ευρώ η Eurobank και στο 1,388 ευρώ η Πειραιώς. Στο κόκκινο με μικρές απώλειες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, στα 15,93, 13,52 και 14,20 ευρώ αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον, φαίνεται να περνάει περισσότερο στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και ειδικά στις εισηγμένες που ασχολούνται με τα μέταλλα, όπως Αλουμύλ, Μπήτρος, ΣΙΔΜΑ.

Κατά τα άλλα, η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική, αφού το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου που ξεκινούν οι ανακοινώσεις των αμερικάνικων εταιρειών θεωρείται νεκρό.

Οι αγορές και βεβαίως μαζί τους το Χ.Α., παραμένουν ευάλωτες στη νέα κρίση που ξέσπασε στην παγκόσμια οικονομία, αυτή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εισηγμένες βλέπουν τα κόστη τους να ανεβαίνουν, φτάνοντας στο σημείο να αναβάλλουν επενδύσεις, ή να τις μεταθέτουν για αργότερα, όπως προκύπτει για παράδειγμα από την οικονομική έκθεση των Πλαστικών Κρήτης.

Διαβάστε επίσης

Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν, τι κινήσεις κάνουν