• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στο 3,86% υποχωρεί το 10ετές, στις 920 μονάδες ο δείκτης με στηρίξεις από τις τράπεζες – Πιέσεις σε ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Χρηματιστήριο: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων αγγίζουν την εποχή πριν από την Lehman Bothers


    Τα πέντε εκατ. ευρώ πλησιάζει ο τζίρος στο Χρηματιστήριο στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, με τον γενικό δείκτη να διορθώνει στα όρια των 920 μονάδων, μετά την επίτευξη χθες του υψηλού 8 μηνών.

    Οι επενδυτές προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, ανάλογα την ημέρα και την περίσταση μεταβάλλουν τη στάση τους σε επιφυλακτική μετά από δύο μέρες ισχυρού ενδιαφέροντος απογειώνοντας τις ενεργειακές μετοχές, την Eurobank, την ΕΤΕ και την Πειραιώς από τις τράπεζες.

    Πάνω από τα 20,16 ευρώ αυτή την ώρα η Μότορ Όιλ  ΜΟΗ 1,86% 23,04για να διορθώσει στη συνέχεια στα 19,96 ευρώ, με τους επενδυτές να τοποθετούνται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ιστορικής κερδοφορίας του 1 δισ. Ευρώ.

    Ίδιο κλίμα και στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ΕΛΠΕ -0,13% 7,66, αλλά και στον Μυτιληναίο με το χαρτί να βρίσκεται χθες μία ανάσα πριν από τη διάσπαση των ιστορικών υψηλών στα 18,09 ευρώ, αλλά σήμερα να πραγματοποιεί πράξεις χαμηλότερα.

    Μετά τις προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ να λάβουν μέτρα για να περιοριστεί η ζήτηση, προκειμένου να πέσουν οι τιμές και να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, ο οποίος θα μας ακολουθήσει, κατά τις εκτιμήσεις και το 2023, οι αγορές αντιδρούν νωχελικά την Παρασκευή, αναμένοντας ίσως, τις ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας το απόγευμα στις ΗΠΑ.

    Η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση του πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ στις 13 Δεκεμβρίου και της τελικής απόφασης για τα επιτόκια της Fed στις 14/12, με τις προσδοκίες της αγοράς να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης, μετά της «δέσμευσης» Powell για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων.

    Στις 15 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η ΕΚΤ όπου αναμένεται αύξηση 0,75% αν και ορισμένοι επηρεαζόμενοι από την FED θεωρούν ότι η αύξηση θα είναι πιο λελογισμένη στο 0,50%…

    Εάν η ΕΚΤ προχωρήσει στις 15 Δεκεμβρίου 2022 σε επιθετική αύξηση επιτοκίων 0,75% τότε θα συγκρατήσει το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλωθεί.

    Καλά νέα από την απόδοση του 10ετούς που υποχωρεί στα επίπεδα του 3,86%, ακολουθώντας την πτωτική πορεία και των υπολοίπων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Κατά τα άλλα, κάποιες αγορές στο 1,04 ευρώ για την ΄Αλφα ΑΛΦΑ 0% 1,68, αλλά με τον τραπεζικό δείκτη στο κόκκινο στις 665 μονάδες.

    Στα 3,91 ευρώ η ΕΤΕ, αντιστάσεις πάνω από το 1,11 για την Eurobank και οριακή αντίδραση 0,19% για την Πειραιώς, στο 1,39 ευρώ ΠΕΙΡ 0,27% 3,74.

    Ολοκλήρωση, κατά τις πληροφορίες πωλήσεων από συγκεκριμένο ξένο στον ΟΤΕ, δίνει ανάσα στην μετοχή την Παρασκευή, στα 14,89 ευρώ. Συσσώρευση σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,63 ευρώ η ΔΕΗ που δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τα 6.,60 προς το παρόν.

    Πιέσεις στην Ελλάκτωρ στο 1,69 ευρώ, μία μέρα μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, αντίδραση στην Ιντρακάτ μετά την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου.

    Από τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις κέρδη σχεδόν 4% για την Μεβάκο μετά τα θεαματικά αποτελέσματα 9μήνου.



    ΣΧΟΛΙΑ