Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η αγορά παρά τα στοιχεία για την ανάπτυξη

Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, με τις δημοπρασίες να επιβαρύνουν το διστακτικό κλίμα που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης.

Η αγορά φάνηκε πως είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τα θετικά νέα από τον τομέα των ανακοινώσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, παρά το γεγονός πως η τελική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις (για ανάπτυξη κοντά στο 13%). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 16,2%, ενώ καθώς και το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρό, η αγορά αναμένει την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει μεταφερθεί στις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για τις φοροαπαλλαγές και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την άνοδο των τιμών στο ρεύμα. Την ίδια ώρα, πάντως, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των τιμών ρύπων, που απειλεί με νέα άνοδο τις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την νομισματική πολιτική, οι οποίες θα αφορούν ενδεχόμενες αλλαγές στην αγορά περιουσιακών στοιχείων μέσω του PEPP, καθώς και το ζήτημα των βασικών επιτοκίων, μετά την αύξηση του πληθωρισμού άνω του 3% τον Αύγουστο.

Παράλληλα, η αγορά παρακολούθησε τη Δευτέρα την έξοδο της Eurobank στις αγορές με senior ομόλογο. Οι προσφορές υπερέβησαν τα 825 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 909,29 μονάδες  με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 38,8 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 20 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά σε ποσοστό 0,04%. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+1,34%) και των Πρώτων Υλών (+0,24%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-2,16%) και των Τραπεζών (-1,23%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+0,54%), του ΑΔΜΗΕ (+0,39%) και του ΟΛΠ (+0,31%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-2,27%), της Alpha Bank (-1,76%), των ΕΛΠΕ (-1,67%), της Ελλάκτωρ (-1,42%), της ΔΕΗ (-1,19%) και της Lamda (-1%). Ήπια πτωτικά έκλεισαν  ΕΛΧΑ, Aegean, Εθνική, ΟΤΕ και Titan, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo,

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Q&R διακινώντας 3.428.340 και 2.613.457 μετοχές, αντιστοίχως, ενώ τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Jumbo με 4,576 εκατ. ευρώ και η Μυτιληναίος με 3,713 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  Μπήτρος (+14,58%) και  Q&R (+14,39%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Attica Bank (-6,96%) και SATO (-6,85%).

Ανοδικά κινήθηκαν 38 μετοχές, 83 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.