• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σπάει και τις 1.430 μονάδες ο δείκτης, ποια blue chips ασκούν πιέσεις

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Ανησυχούν οι αναλυτές για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και με τα δύο πόδια σε φάση πωλήσεων από τη στιγμή που διασπάστηκαν διαδοχικά και χωρίς ιδιαίτερη στάση οι 1.450 και οι 1.444 μονάδες.

    Απομένει ο κινητός μέσος των 50 ημερών, ο οποίος ωστόσο κινείται στην περιοχή των 1.434 μονάδων, το οποίο δεν δείχνει προς το παρόν να βγάζει ισχυρές άμυνες από τους αγοραστές.

    Δεδομένου ότι οι ταλαντωτές δεν βρίσκονται σε υποτιμημένα επίπεδα το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης πιθανόν να εκκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο υποψήφιο επίπεδο στήριξης τις 1.400 μονάδες.

    Συμπερασματικά αν και ο ρυθμός της πτώσης αναμένουμε να επιβραδυνθεί, η μείωση των συναλλαγών θα έπειθε περισσότερο για το στέγνωμα της προσφοράς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη αντίδραση.

    Ως εκ τούτου η πλαγιοκαθοδική κίνηση ενδέχεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα προς τα επίπεδα της πρώτης τοπικής στήριξης.

    Στις 1.430 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριου Αθηνών (Χ.Α.) αγγίζοντας τα επίπεδα που έπιασε στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου. Στα 45 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές αυτή την ώρα.

    Ως προς την κίνηση των μετοχών, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,59% 3,35 -2,5% και Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,47 -2,5% και ακολουθούν Εθνική ΕΤΕ -2,43% 7,63 -1,5% και Eurobank -1,5%.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται σε Viohalco -3%, ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,51% 7,94 -2,5%, ΔΕΗ -2%, ΟΠΑΠ -2% ενώ το θετικό πρόσημο διατηρούν μόνο Sarantis ΣΑΡ 0% 11,00 +1% και ΟΤΕ +0,30%.

    Στο μεταξύ, την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα σε 55,3% ανακοίνωσε η Eurobank με την επιπλέον απόκτηση 26,1% αλλά και την υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, έναντι συνολικού τιμήματος 275,7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ήτοι τιμήματος 2,56 ανά μετοχή.

    Την ίδια ώρα, ανοιξε το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank για την έκδοση ομολόγου κατηγορίας Τier II και ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται μεταξύ 6,375 – 6,5%.

    Το ομόλογο θα έχει διάρκεια 10,25 έτη και διαθέτει δικαίωμα ανάκλησης πριν από τα έξι χρόνια (5,25).

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Το strong buy της Goldman Sachs για Πειραιώς, το roadshow στη Μαδρίτη για τις 4 συστημικές και τα μερίσματα

    Jefferies: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ο ρόλος του Asset Management

    Επιμένει ο Γιώργος Οικονόμου: Η διοίκηση της Seanergy «κλέβει» τα δικαιώματα διακυβέρνησης των μετόχων



    ΣΧΟΛΙΑ