ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Οι αγορές προετοιμάζονται για τα χειρότερα, σχολιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά το sell off που λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα στις αγορές και, βεβαίως, το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αυτή την ώρα, ο Dow Jones χάνει 534 μονάδες και βρίσκεται στα όρια των 34.000 μονάδων, ενώ στην Φρανκφούρτη ο Dax, που έχει μπροστά του και τις γερμανικές εκλογές, χάνει 369 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,4%, ο Cac στο Παρίσι 2,01%, ο Eurostoxx 2,1% και ο FTSE στο Λονδίνο 1%.
Στην αγορά ομολόγων, το ελληνικό 10ετές «τσιμπάει» ελαφρώς και κινείται λίγο κάτω από 0,8% απόδοση σε αντίθεση με το ιταλικό που υποχωρεί.
Οι αγορές ανησυχούν ενόψει της συνεδρίασης της Fed την τρέχουσα εβδομάδα, κατά την οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, θα δώσει το πλάνο της για το πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών ομολόγων το επόμενο διάστημα, ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τάσσεται υπέρ της αύξησης του επιπέδου του χρέους.
Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα απειλείται από χρεοκοπίες με πιο ηχηρή, αυτή του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande, καθώς το χρέος των 305 δισ. δολαρίων και η αδυναμία να βρει κεφάλαια για την αποπληρωμή του τον οδηγούν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Μάλιστα, η ένεση ρευστότητας που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 στο τραπεζικό σύστημα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), είναι ένα ακόμη σημάδι ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος, υπό τον φόβο κατάρρευσης της Evergrande.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εκείνοι που περίμεναν τη διόρθωση για να μπούνε στο Χ.Α. σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις μάλλον την βρήκαν, αν και η αγορά έχει ξαναπάρει την ίδια διαδρομή από τον περασμένο Απρίλιο άλλη μία φορά, μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε. Η μετάβαση στην ομαλότητα μετά την COVID εποχή δεν είναι εξασφαλισμένη όσο υπάρχουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό που μπορεί να επηρεάσει την πορεία των επιτοκίων, του δανεισμού και των κυβερνητικών χρεών, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Οι θεαματικές προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ, άνω του 8% που δίνουν οι ξένοι οίκοι, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, τα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, όλα αυτά γίνονται βορά στις διαθέσεις για την κατοχύρωση ρευστότητα και την αναδιάταξη των επενδυτικών πλάνων. Οι ξένοι δεν μπαίνουν στο Χ.Α., όπως αναφέρουν χρηματιστές, διότι διατηρούν ήδη υψηλή θέση, άνω του 61%. Και οι Έλληνες, από την πλευρά τους, θεωρούν τις αποτιμήσεις ακριβές και περιμένουν τη διόρθωση.
Όσο το κρυφτό συνεχίζεται τόσο η αγορά θα δοκιμάζει νέες στηρίξεις. Σήμερα διασπάστηκαν πτωτικά οι 890 μονάδες, φτάνοντας ως τις 886, για να κλείσει τελικώς ο δείκτης στις 892,13 και με βαριές απώλειες 2,27% και συναλλαγές στα 77,1 εκατ. ευρώ.
Υψηλός ο λογαριασμός για τις τράπεζες
Πτώση πάνω από 4% ο λογαριασμός για τις τράπεζες τη Δευτέρα, με την ΕΤΕ που ενισχυόταν το προηγούμενο διάστημα να καταγράφει πτώση 5,68%, ακολούθως η Alpha 4,27%, η Πειραιώς 3,32% και η Eurobank πάνω από 2%.
Η Δευτέρα δεν ήταν καλή μέρα ούτε για τα υπόλοιπα blue chips.
Η Aegean ανέκαμψε σχετικά από τα όρια των 5 ευρώ και να φανταστεί κανείς ότι περιμένουμε έσοδα από τον τουρισμό 12 δισ. ευρώ.
Πάνω από 2% η βουτιά που σημείωσαν Βιοχάλκο, στα 4,57 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,15 ευρώ, Ελλάκτωρ, στο 1,368 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 7,80, ΜΟΗ στα 13,25 ευρώ, Μυτιληναίος στα 15,26 ευρώ. Λιγότερο υποχώρησαν η CCHB 1,5%, στα 28,69 ευρώ, αλλά η ΔΕΗ εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ακολούθησε τις τράπεζες σε πτώση με άνω του 3,9%, στα 9,70 ευρώ με 546 χιλιάδες κομμάτια.
Πάνω από 11% οι απώλειες που καταγράφηκαν επίσης, στην ΕΧΑΕ, στα 3,59 ευρώ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ και λιγότερο στον ΟΤΕ, που επανήλθε πάνω από τα 16 ευρώ, για να κλείσει στα 16,25, το Jumbo, στα 13,78 ευρώ.