• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σε… αφασία – Αδυναμία σε τράπεζες και blue chips

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Πάνω από 1,1% τα κέρδη στην αγορά του Παρισιού και πάνω από 0,70% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια 0,5%.

    Τη μία η στάση αναμονής για το ρολάρισμα στα παράγωγα που λήγουν αύριο Παρασκευή, την άλλη η προσμονή για το placement της ΕΤΕ, δείχνουν ότι έχει… μπλοκάρει το σύστημα από τις αρχές Αυγούστου.

    Οι ξένες αγορές έχουν επιστρέψει στα ιστορικά υψηλά τους και το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) βρίσκεται σχεδόν 5% κάτω από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου όταν και έγινε το sell off στα ξένα χρηματιστήρια μετά την απόφαση της BoJ να ανεβάσει τα επιτόκια.

    Πάντως, χθες όλοι οι βασικοί μετοχικοί δείκτες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υποχώρησαν ενώ και ο γενικός δείκτης στην Αθήνα ήταν αρνητικός χωρίς ωστόσο να ξεφύγει από το εύρος τιμών των τελευταίων εβδομάδων, σημειώνει η Depolas Investments.

    O κ. Πάουελ προχώρησε σε μία θαρραλέα μείωση επιτοκίων κατά 50 μβ με βασικό επιχείρημα ότι μια μεγάλη μείωση εν μέσω μιας ακόμα δυνατής αμερικανικής οικονομίας θα αύξανε τις πιθανότητες για ομαλή προσγείωση αυτής.

    Για το επόμενο διάστημα, αν τα εισερχόμενα «σκληρά» μακροοικονομικά δεδομένα παραμείνουν ανθεκτικά αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές. Η σημερινή ατζέντα περιορίζεται στα εβδομαδιαία στοιχεία εργασίας και στις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ.

    Στο εσωτερικό, η συσσώρευση του τελευταίου μήνα έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση και του όγκου συναλλαγών, κάτι που αναμένουμε να αλλάξει το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως ξεκινώντας από σήμερα. Στις 1423 μονάδες ανακάμπτει ο γενικός δείκτης και με τις συναλλαγές πάνω από τα 3,26 εκατ. ευρώ στα πρώτα λεπτά.

    Στο 1,5719 η Άλφα, στα 7,346 ευρώ η ΕΤΕ, στο 1,9805 η Eurobank και στα 4,41 ευρώ με άνοδο 0,55% η Πειραιώς.

    Ημέρα λήξης παραγώγων, αλλά και rebalancing στον FTSE Russell η αυριανή, εξελίξεις που δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Αντίδραση 0,64% βγάζει η ΔΕΗ, 0,50% τα ΕΛΠΕ, στα 7,05 ευρώ. Στα 21,36 ευρώ σκαρφαλώνει η ΜΟΗ στα 33,40 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 15,95 ο ΟΠΑΠ.

    Δεν κρατάει τα κέρδη της Τρίτης ο Τιτάνας, στα 32,40 ευρώ αυτή την ώρα, πτωτικά η Cener στα 9,81 ευρώ που μπαίνει στον FTSE Russell, αλλά πάνω από τα 2,26 ευρώ φαίνεται να κάνει πράξεις ο ΑΔΜΗΕ.

    Πτωτικό το ξεκίνημα για Aegean, ΔΑΑ, στα 33,20 αμετάβλητη η Coca Cola, ενώ ανοδικά δείχνουν να κινούνται Ιντρακάτ, στα 4,88 ευρώ, Ιντραλότ, στο 1,14 ευρώ και Κλουκίνας, εν αναμονή εξελίξεων στο 1,63 ευρώ και κέρδη 1,88%.

    Διαβάστε επίσης:

    Το επόμενο βήμα των κεντρικών τραπεζών – Fed, EKT, ΒοΕ στο ραντάρ των επενδυτών

    «Φούσκωσαν» ξανά τα χρέη του κράτους στους ιδιώτες

    Servicers: Με αργούς ρυθμούς η… θεραπεία των «κόκκινων» δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ