Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κινείται επιφυλακτικά, την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια προσπαθούσαν να ανακάμψουν από τις βαριές απώλειες της περασμένης εβδομάδας, και ειδικότερα το άσχημο κλείσιμο της Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.434,17 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες 0,62%. Χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν ο πολύ χαμηλός τζίρος, στα 58,472 εκατ. ευρώ με τον όγκο στα 13,959 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, το ανοδικό άνοιγμα της Wall Street, όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται με κέρδη άνω του 1%, έδωσε μεγαλύτερη ώθηση και στις ευρωαγορές, που και αυτές πλησιάζουν τα ίδια επίπεδα ανόδου.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν είχε ακολουθήσει τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει με συνολική άνοδο 0,83% το πενθήμερο, ενώ ακόμα και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν οι διεθνείς αγορές υπέστησαν ισχυρές απώλειες, η Αθήνα κατάφερε να περιορίσει τις δικές της στο -0,24%, βρίσκοντας στήριξη στα θετικά νέα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, τη Δευτέρα η αγορά δεν μπόρεσε να βρει παραπάνω ώθηση, ούτε από τα θετικά νέα από τη DBRS, η οποία αναβάθμισε τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, ούτε και από την αντίδραση στις διεθνείς αγορές, προτιμώντας τις ρευστοποιήσεις κερδών.

Οι επενδυτές άκουσαν επίσης το Σαββατοκύριακο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το 2025, τα οποία θα προσπαθήσουν να αναλύσουν περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Το ενδιαφέρον της αγοράς, πάντως, είναι περισσότερο στραμμένο στις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της ΕΚΤ (Πέμπτη) ενώ η εβδομάδα ολοκληρώνεται με τις ανακοινώσεις της Moody’s για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.  Κατά τ΄άλλα, οι επενδυτές είδαν σήμερα το ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει 8 με 10 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2025.

Πίσω στο ταμπλό, με απώλειες ο,7% στις 1.245,37 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης,  με την Alpha Bank  να υποχωρεί 1,22% στα 1,54 ευρώ, με τζίρο στα 4,6 εκ. ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank  έκλεισε στα 2,012 ευρώ, με απώλειες 0,89% και τζίρο στα 6,76 εκ. ευρώ ενώ στα 7,546 ευρώ έκλεισε η Εθνική Τράπεζα , με πτώση 0,58% και τζίρο στα 6 εκ. ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς , η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με μακκροχρόνιο ομόλογο, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη, με οριακές απώλειες 0,03% στα 3,98 ευρώ και τζίρο στα 7,5 εκ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Jumbo  , κλείνοντας στα 24,2 ευρώ με πτώση -2,5% και τζίρο λίγο πάνω από τα 2 εκ. ευρώ.

Στον αντίποδα, με άνοδο +2,04% έκλεισε η μετοχή της Titan , στα 32,5 ευρώ με τζίρο 1,4 εκ. ευρώ.

Πτώση 1,71% σημείωσε η μετοχή της Motor Oil , ενώ στο -1,54% έκλεισε η Lamda Development  , στο -1,52% η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ  και στο -1,06% η Metlen.

Η τελευταία ανακοίνωσε πως η 100% θυγατρική της ΜΕΤΚΑ υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας M.T. ATE.

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι Σαράντης , Coca Cola HBC  , Viohalco, Aegean  , ΔΑΑ, ΔΕΗ  , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Helleniq Energy.

Αντίθετα, με ήπια άνοδο έκλεισαν οι Cenergy  , Ελλάκτωρ  , ΟΤΕ   και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  , ενώ αμετάβλητες η Autohellas  , ΕΥΔΑΠ   και ΟΠΑΠ .

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η μετοχή της Intracom   κλείνοντας στο +1,61%. Αντίθετα, με απώλειες 2,72 έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ , ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Lavipharm , Profile  , Quest  , EXAE , Intralot και Optima  .

Διαβάστε επίσης

Pantelakis Securities για ΟΤΕ: Η αποτίμηση είναι πλήρης και η ορατότητα για πιθανούς καταλύτες χαμηλή

METLEN: Η ΜΕΤΚΑ εξαγοράζει την ΜΤ ΑΤΕ έναντι 14 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με μακροχρόνιο ομόλογο