• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πρασίνισαν τα ταμπλό, προσδοκίες για το Eurogroup οδηγούν το Χ.Α.

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χ.Α., με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί το σχετικά πιο αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια.

    Καταλύτης για τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς είναι η προσδοκία εξομάλυνσης της κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με την πανδημία, με τους επενδυτές να εμφανίζονται λίγο πιο αισιόδοξοι για την πορεία παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα.

    Όλες οι μεγάλες αγορές κινούνται σήμερα στο… πράσινο, όπως και τα αμερικανικά futures που πέρασαν και αυτά σε θετικό έδαφος, μετά και το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη S&P 500 με κέρδη άνω του 3%.

    Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και τα αμερικανικά ομόλογα, ενώ τα περισσότερα ευρωπαϊκά χάνουν έδαφος μετά την έκκληση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τις κυβερνήσεις να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

    Φυσικά, σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, η εγχώρια αγορά μπορεί να επηρεάζεται άμεσα από το διεθνές σκηνικό, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ πιο θετική εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας από άλλες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα την επόμενη μέρα.

    Μετά από το άκαρπο Eurogroup της Τρίτης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν σήμερα για την αναζήτηση ενός πακέτου, αποδεκτού από όλους, που θα στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Και μπορεί οι διαφορές να είναι ακόμη μεγάλες μεταξύ του Βορρά και του Νότου, εντούτοις οι προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί, δεδομένης και της προειδοποίησης της ΕΚΤ ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ευρώπης είναι τεράστιες και με κάποιον τρόπο πρέπει να καλυφθούν. Και, την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές προεξοφλούν κατά κάποιον τρόπο ότι η παρότρυνση της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να καλύψουν τις ανάγκες των επιμέρους οικονομιών και της Ευρωζώνης θα πείσει τους Ευρωπαίους Υπουργούς να επιδιώξουν μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, μετά το «ναυάγιο» της προηγούμενης συνεδρίασης.

    Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κοντά στο 2,5% και στις 624,22 μονάδες.

    Κέρδη για σύσσωμο τον τραπεζικό κλάδο, με την ΕΤΕ να προηγείται στο +6% και Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank να ακολουθούν κατά πόδας.

    Κέρδη και για ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ που βρίσκεται στο +4,47% μετά τα κέρδη της Τετάρτης που έκλεψαν την παράσταση (19,05%).

    Άνοδος πάνω από 2,5% για τον ΟΤΕ, παρά την εκτίμηση, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, ότι είναι μια από τις εταιρείες που θα επηρεαστούν σημαντικά κυρίως εξαιτίας απωλειών από την περιαγωγή και το γεγονός ότι οι περισσότερες συνδέσεις στην κινητή είναι προπληρωμένες (καρτοκινητή). Κι αυτό γιατί πρόκειται για έναν όμιλο που αφενός παρουσιάζει «ιστορικό ανθεκτικότητας σε μακροοικονομικές περιόδους ύφεσης», ενώ τα αποτελέσματά του για την προηγούμενη χρήση χαρακτηρίστηκαν ως «τα καλύτερα ευρωπαϊκής εταιρείας τηλεπικοινωνιών εδώ και χρόνια».

    Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,81% 27,04.



    ΣΧΟΛΙΑ