• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ποντάρουν στην μετοχοποίηση των ΕΛΠΕ, χάνουν από τις τράπεζες και τη ΔΕΗ

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Στα ΕΛΠΕ εντοπίζεται το ενδιαφέρον κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στις 852 μονάδες και με τις απώλειες πριν καν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών να αγγίζουν το 0,8%.

    Με τις συναλλαγές λίγο πάω από τα 7 εκατ. Ευρώ, η διάθεση για short selling στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, παραμένει ισχυρή, όσο υπάρχουν διεθνείς «εκκρεμότητες», όπως το ποσοστό μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, το Brexit και οι ανησυχίες της JP Morgan για ύφεση της διεθνούς οικονομίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον περνούν στα ψιλά οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει τις αγορές, να προσελκυστούν επενδύσεις, να εδραιωθεί η επιχειρηματικότητα και να ανθίσει η ιδιωτική οικονομία έπειτα από χρόνια κρίσης και αναιμικής ανάπτυξης.

    Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού να προχωρήσει η περαιτέρω μετοχοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ως προς το ποσοστό που διατηρεί το Δημόσιο, δηλαδή το 35%, με την τιμή της μετοχής να ξεπερνάει τα 9,1 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 2,7 δις. Ευρώ.

    Οι πιέσεις στο Χ.Α., ωστόσο, φαίνεται ότι διευρύνονται, καθώς το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένει αρνητικό και επισφαλές, όσο ο Μπόρις Τζόνσον εμμένει στην άποψη ενός άτακτου Brexit, όσο περνούν οι μέρες και δεν έρχεται συμφωνία με την Ε.Ε. Ισχυρές πιέσεις πάνω από 8% για την μετοχή της Lamda, σε ένα ιδιότυπο arbitrage με την μετοχή των ΕΛΠΕ.

    Να σημειωθεί ότι η εταιρεία μετά το κλείσιμο της αγοράς ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Μικρότερες οι πιέσεις για την ΔΕΗ, που υποχωρεί 2,2%, στα 2,83 ευρώ, αλλά και για την άλλοτε θυγατρική, τον ΑΔΜΗΕ, που καταγράφει απώλειες 1,83%, στα 2,14 ευρώ. Πτώση 2,18% για τον ΟΠΑΠ, που παρασύρεται από το συνολικότερο αρνητικό κλίμα, στα 30,05 ευρώ οι απώλειες για την Coca Cola.

    Ως προς τις τράπεζες; Στο 1% οι απώλειες για τον κλάδο με την Πειραιώς να σημειώνει την μεγαλύτερη υποχώρηση 1,4%.

    Ανθεκτική η Μότορ Όιλ, που παραμένει σταθερή στα επίπεδα των 21 ευρώ.

    Οι αναλυτές, όπως προκύπτει από τα πρωινά σχόλια των ΑΧΕ αναμένουν την εκδήλωση αντίδρασης στα επίπεδα των 850 μονάδων. Μέσα σε τέτοιο κλίμα διεθνώς όμως, δεν θα είναι η πρώτη φορά αν διαψευστούν…



    ΣΧΟΛΙΑ