• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πωλήσεις με το «καλημέρα» σε τράπεζες blue chips – Κάτω από τις 1.450 μονάδες ο δείκτης

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Ευκαιρία για ρευστοποιήσεις και ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές και βεβαίως στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) παρά το γεγονός ότι η αγορά μας επέδειξε χθες ανθεκτικότητα στις υπόλοιπες αγορές, ασκήθηκαν σφοδρές πιέσεις που συνεχίζονται και σήμερα. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δείχνουν πως το Χ.Α. έχει περιθώριο ανόδου, αλλά το εξωτερικό περιβάλλον θα επηρεάσει την πορεία του.

    Παράλληλα, η επιδείνωση που εμφάνισαν τα εβδομαδιαία στοιχεία της αγοράς εργασίας (αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα του έτους) σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της μεταποίησης επανάφεραν τις ανησυχίες για πιθανή ύφεσή στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και οδήγησαν σε αυξημένες απώλειες τους βασικούς μετοχικούς δείκτες της περιοχής. Σε αυτήν την εικόνα συνεισέφεραν και τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα των Amazon και Intel.

    Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της Αλφα κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων καθώς τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη Β΄τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 214,4 εκ ευρώ(-3,7% τριμ. βάση), ενώ σημαντική βελτίωση καταγράφεται στον δείκτη ΜΕΑ, ο οποίος εμφανίζεται στο 4,7% (από 6,0% το Α΄τριμ).

    Για σήμερα, όπως γράφει η Depolas Investments, βαρύτητα θα δοθεί στην διαφορά θέσεων εργασίας Ιουλίου στις ΗΠΑ και στο ποσοστό ανεργίας της περιοχής ειδικότερα μετά τα χθεσινά στοιχεία.

    Όπως έχουμε και στο παρελθόν αναφέρει η επιδείνωση των σκληρών μακροοικονομικών δεικτών είναι προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

    Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και για τον λόγο αυτό αναμένουμε η αυξημένη μεταβλητότητα να συνεχιστεί στα χρηματιστήρια.

    Με τον Nikkei στην Ιαπωνία να γράφει χαμηλό εξαμήνου, τον Dax να υποχωρεί 1,18% και χθες η Wall να σημειώνει βουτιά 1,37% ο S&P, μοιραία το Χ.Α. άνοιξε με κάθετη πτώση στις 1.447 μονάδες και απώλειες 1,8%, ενώ οι… «βιαστικοί» πωλητές εκτόξευσαν τις συναλλαγές πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ.

    Η γενίκευση του πολέμου στην Μέση Ανατολή υπό το φόβο ανταπάντησης των Ιρανών στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς πριν από δύο μέρες στην Τεχεράνη, είναι κάτι που απασχολεί σφόδρα τους συναλλασσόμενους. Που εν μέσω θέρους προτιμούν να έχουν λιγότερες θέσεις στα χρηματιστήρια.

    Το αποτέλεσμα είναι τα αποτελέσματα της Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,68 που ξεπέρασαν τις προσδοκίες να «καούν» με τη μετοχή στο -2,63%, στο 1,64 ευρώ.

    Ακολούθως, -1,90% η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 στα 7,83 ευρώ, -2,68% η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 στα 2,06 ευρώ και – 2,96% η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 στα 3,90 ευρώ, αποτελώντας παρελθόν πάλι τα 4 ευρώ.

    Η Alpha Bank δημοσίευσε πριν το άνοιγμα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα και η διοίκηση αναβάθμισε και αυτή με τη σειρά της τους στόχους για το σύνολο της χρήσης.

    Η Παπουτσάνης επίσης δημοσίευσε καλά αποτελέσματα. Σήμερα, οι μετοχές της Orilina ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές με αναλογία 1 νέα για κάθε 8,809 παλιές. Στις 7/8 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

    Κατά τα άλλα, profit taking, αλλά και ανησυχία εκδηλώνεται στο χρημτιστηριακό ταμπλό, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί 1,74% στα 11,30 ευρώ, η Coca Cola 2%, στα 33,32 ευρώ αποχαιρετώντας τα 34 ευρώ χθες, στα όρια των 2 ευρώ επιστρέφει και η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 στα 7,27 υποχωρούν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 -1,32% η Λάμδα, -1,44% ο Μυτιληναίος, -1,96% ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 η ΜΟΗ, -1,97% ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 κάτω από τα 15 ευρώ πλέον, -1,13% ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68.

    Απώλειες πάνω από 1% για την Ιντρακάτ, -1,6% η Ιντραλότ και πάνω από 2% η Ιντρακόμ.

    Διαβάστε επίσης:

    Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για CENER, ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, INKAT, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΤΚΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΠΡΟΦ

    Τέρνα Ενεργειακή: Παραιτήθηκε η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

    Star Bulk (Πέτρος Παππάς): Έκδοση νέων μετοχών αξίας 135 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ