Mε το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,059% και το 5ετές στο 0,28%, επίπεδα που συνιστούν ιστορικά χαμηλά, τουλάχιστον μέχρι το 2000 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η χρηματιστηριακή αγορά βυθίστηκε στη φημολογία και το πολεμικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,14%, στις 640,35 μονάδες. Οι 630 μονάδες αποτελούν γραμμή… Μαζινό, όπως προκύπτει από την τεχνική ανάλυση. Ωστόσο, η στρατηγική θα βγαίνει μέρα με την ημέρα. Πληροφορίες από τα χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι οι πωλητές σήμερα δεν ήταν άλλοι από τους αγοραστές της Τετάρτης.

Οι οποίοι «ανοίχτηκαν» όταν έγινε γνωστό ότι Γερμανικά δημοσιεύματα έφεραν την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ να αποσοβεί το ενδεχόμενο σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την άλλη, η ένταση στο Αιγαίο παραμένει και σήμερα. Και όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο, οι δύο στόλοι παραμένουν παραταγμένοι στο Αιγαίο, συντηρώντας την ένταση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Δ’ Σώμα Στρατού δια παν ενδεχόμενο. Υπό το περιβάλλον αυτό, που θυμίζει κάτι από «πόλεμο νεύρων», επενδυτικός σύμβουλος είναι η κατοχύρωση ρευστότητας ειδικά για όσους έχουν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Άλλωστε, η Παρασκευή, 24 Ιουλίου, θεωρείται δύσκολη μέρα για την αγορά, αφού πραγματοποιείται η μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, μετά  την μετατροπή της σε τέμενος από τον Ερντογάν.

Απόδειξη της επιφυλακτικότητας και του «πολεμικού κλίματος» που διαμορφώνεται στο ταμπλό, είναι ο χαμηλός τζίρος που διαμορφώθηκε στα 30 εκατ. ευρώ. Ο επόμενος χαμηλότερος τζίρος από τις 3/7, παρατηρούν οι αναλυτές, όταν στην αγορά είχαν γίνει συναλλαγές μόλις 29 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες και ενεργειακά χαρτιά κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες την Πέμπτη, πάνω από 3%. Πτώση πάνω από 5% για την Πειραιώς, πάνω από 4% για την Alpha, 3,8% για την Eurobank και 2,33% για την ΕΤΕ. Η Μότορ Όιλ υποχώρησε 3,7%, στα 12,10 ευρώ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ πάνω από 2%, στα 5,8 και 3,86 ευρώ αντίστοιχα και 2,6% ο Μυτιληναίος, στα 7,54 ευρώ. Αντίδραση, έστω και οριακά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που ενισχύθηκε στα 10,70 ευρώ, αν και έκανε πράξεις πιο ψηλά, στα 10,74 ευρώ. Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για  τον ΟΤΕ, παρά το δυσμενές κλίμα, στα επίπεδα των 112,59 ευρώ.

Θετικό πρόσημο, αλλά περιορισμός των αρχικών κερδών για την Coca Cola. Από τα υψηλά ημέρας που ήταν τα 23,16 ευρώ, έκλεισε χαμηλότερα στα 22,80 και με κέρδη λίγο πάνω από 1%.

Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντίδραση πάνω από 19% για την Βιοτέρ, 4,55 για την Φιερατέξ, 4% για την Frigoglass και 3,57% για την Q&R.

Aπό τις μετοχές που διακινήθηκαν 58 υποχώρησαν και 36 έκλεισαν με κέρδη.