• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ποιο rebalancing; Το υψηλότερο κλείσιμο μετά το μέρισμα για ΤΕΝΕΡΓ και το τριήμερο φωτιά για τις τράπεζες λόγω roadshow ΒοfΑ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Συνεδρίαση που εξέπεμψε μηνύματα προς… πολλούς αποδέκτες, η σημερινή.

    Παρά το rebalancing από το οποίο ουσιαστικά ευνοήθηκε με εισροές η Ιντραλότ και όχι η Cener η οποία εμφάνισε απόλυτα φυσιολογικές συναλλαγές για τα μέτρα της, όπως και η μητρική Βιοχάλκο, η προσοχή της αγοράς πέρασε στην Τέρνα Ενεργειακή.

    Η μετοχή εμφάνισε στο κλείσιμο της Παρασκευής την υψηλότερη τιμή μετά την αποκοπή του μερίσματος, στα 19,60 ευρώ με 482 χιλιάδες κομμάτια, δίνοντας την αίσθηση, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι πλησιάζει το τέλος στις απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις για να προχωρήσει η ολοκλήρωση του τυπικού μέρους του deal με την Masdar και την δημόσια πρόταση.

    Η προσοχή της αγοράς στρέφεται στην επόμενη εβδομάδα, όπου πραγματοποιείται το roadshow της Bank of America για τον τραπεζικό κλάδο το τριήμερο 24-25-26 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

    Κατά το rebalancing του FTSE δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες εισροές για την Cener, στην οποία διακινήθηκαν μόλις 223 χιλιάδες κομμάτια.

    Η μετοχή υποχώρησε στα 9,90 ευρώ με απώλειες 0,40 ευρώ.

    Ούτε οι αναμενόμενες εκροές μετά τον υποβιβασμό της Βιοχάλκο.

    Η μετοχή ενισχύθηκε στα 5,62 ευρώ και με συναλλαγές 188 χιλιάδων τεμαχίων.

    Εντυπωσιακές ήταν οι συναλλαγές στην Ιντραλότ που εισήλθε στον σχετικό δείκτη με 8,29 εκατ. κομμάτια και περισσότερα από 7 εκατ. τεμάχια στο  call auction.

    Πάνω από 9,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην μετοχή.

    Σύμφωνα με τους χρηματιστές, πωλήσεις βγήκαν στην ΕΤΕ που υποχώρησε 1,62%, στα 7,18 ευρώ, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το sell off του Αυγούστου, διακινώντας 5,8 εκατ. τεμάχια.

    Πιέσεις που συνδέονται με το ενδεχόμενο discount ενόψει του placement που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ.

    Αγορές ωστόσο, βγήκαν στην Άλφα, στο 1,595 ευρώ διακινώντας 9,18 εκατ. κομμάτια και στην Eurobank όπου άλλαξαν χέρια 14,6 εκατ. κομμάτια με την μετοχή να κλείνει με οριακές απώλειες 0,25%.

    Φυσιολογικός ο όγκος συναλλαγών στην Πειραιώς, 2,9 εκατ. κομμάτια με την μετοχή στο κόκκινο και τα 3,80 ευρώ.

    Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για αγοραστές κατά το  rebalancing σε ΟΤΕ, όπου διακινήθηκαν 1,2 εκατ. κομμάτια, με την μετοχή στα 15,50 ευρώ και Μυτιληναίο που έκλεισε με άνοδο 1,06%, στα 34,20 ευρώ και 344 χιλιάδες τεμάχια.

    Πάνω από 454 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στην ΔΕΗ με την μετοχή να ενισχύεται και την Παρασκευή, στα 11,70 ευρώ.

    Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, την Παρασκευή, περίπου 110 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στο κλείσιμο και κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών με αφορμή το  rebalancing του FTSE Russell.

    Οι συναλλαγές στο Χ.Α. εκτινάχθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,22% στις 1425 μονάδες.

    Το πάρτι στις ξένες αγορές που συνεχίστηκε χθες 19/9 με νέα ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ξεφούσκωσε σήμερα.

    Η αφορμή ήταν το κλείσιμο του κύκλου σύσφιξης από τη Fed, που κράτησε τα επιτόκια σε υψηλό 20 ετών, και η έναρξη μιας περιόδου χαλάρωσης, η οποία ενόψει των αμερικανικών εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου, αναμένεται να διαμορφώσει μια εικόνα ενθουσιασμού.

    Άλλη η εικόνα σήμερα, καθώς ο Dow υποχωρεί οριακά κάτω από τις 42.000 μονάδες, ο S&P στις 5.696, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση στην Ευρώπη με τους δείκτες στις αγορές της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Λονδίνου να υποχωρούν πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Epsilon Net: Αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών στο ΧΑ

    Τράπεζα Κύπρου: Πρόθεση επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. ευρώ στο ΧΑ

    Eurobank Equities για Fourlis: Έτοιμος για υψηλότερες τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ