ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βγαίνει η Ρωσία από τους δείκτες MSCI και FTSE και ανοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές εισηγμένες.
Το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά την βουτιά και την αστάθεια που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξανεμίζοντας 8 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Goldman Sachs και UBS δείχνουν να μην ανησυχούν για τις επιδόσεις των ελληνικών μετοχών, υποστηρίζοντας ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από την Ρωσία είναι ασήμαντη και πως από το 2014 η χώρα μας έχει διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με την «Αρκούδα», λόγω προσάρτησης της Κριμαίας, κινούμενη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κυρώσεων.
Το ίδιο γίνεται και σήμερα με τη διαφορά ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εξάρτηση περίπου 20% από το ρωσικό αέριο (UBS) και 30% από τα πετρελαιοειδή (UBS), αλλά ήδη έχει αρχίσει να κινείται στο πλαίσιο της ενεργειακής αυτονομίας.
Σύμφωνα με χρηματιστές, αυτή τη στιγμή στο ταμπλό, όπως τουλάχιστον έδειξε η χθεσινή μέρα, δημιουργούνται δύο πόλοι: Από τη μία είναι οι εταιρείες που έχουν τη δική τους ρότα, πρόγραμμα, stories ανάπτυξης, νέες δουλειές, μερίσματα, που δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , η Τέρνα Ενεργειακή , η Cenergy CENER 0% 9,94 (εν αναμονή του deal με την Orsted), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 ( Ελληνικό, Εγνατία κ.ά., με ανεκτέλεστο πάνω από 5 δισ. ευρώ), ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 (επενδύσεις 3 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (σταθερό μέρισμα κατ’ ελάχιστο 1 ευρώ ετησίως), Φουρλής (εισαγωγή Τrade Estates στο Χ.Α.), ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 και ΜΟΗ ΜΟΗ 1,86% 23,04 (ανεβαίνει η αξία των αποθεμάτων από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που άγγιξε τα 119 δολ.).
Και από την άλλη η Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40 , που έχει άμεση εξάρτηση από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας το mononews.gr που από την 1/3 είχε επισημάνει ότι το πρόβλημα της εταιρείας είναι η υποτίμηση στο ρούβλι που επηρεάζει σοβαρά την καθαρή κερδοφορία. To 20% του τζίρου προέρχεται από την Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό χθες σε επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ανησυχία όμως, υπάρχει και για τον τραπεζικό κλάδο. Υπάρχει διστακτικότητα, η οποία και πάλι προέρχεται από τον ρωσικό κίνδυνο και τις συνέπειες που θα προκαλέσει διεθνώς ο αποκλεισμός των τραπεζών, μετά την αποβολή τους από το SWIFT.
Κατά τα άλλα, νέα δεδομένα για τις ελληνικές εισηγμένες μπορεί να δημιουργήσει η έξοδος των ρωσικών μετοχών που διαπραγματεύονται στον MSCI.
GAZPROM, SBERBANK RUSSIA, LUKOIL HOLDING, NOVATEK, NORILSK NICKEL MMC, YANDEX A , TATNEFT COMMON, ROSNEFT, TCS και POLYUS (RUB). Μετά από ένα διήμερο διαβουλεύσεων με asset managers, χρηματιστήρια και άλλους παράγοντες της αγοράς, η MSCI ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από τους δείκτες της τις ρωσικές μετοχές. Απόφαση που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο των αγορών την ερχόμενη Τετάρτη σε τιμή «ουσιαστικά μηδενική».
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι είναι πρόκληση και για τις ελληνικές εισηγμένες, ενώ φαίνεται να κλειδώνει τον Μάιο η είσοδος ΕΤΕ και Μυτιληναίου.
Διαβάστε επίσης
Coca-Cola: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και οι χρηματιστηριακές ζημιές των 3 δισ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα