Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ποια χαρτιά πουλήσαν οι θεσμικοί για να μπουν στην αύξηση της Alpha Bank- Κλείσιμο κάτω από τις 900 μονάδες πρώτη φορά από 4/6

Χρηματιστήριο: Ποια χαρτιά πουλήσαν οι θεσμικοί για να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha – Κλείσιμο κάτω από τις 900 μον. για πρώτη φορά από τις 4/6

Βασίλης Ψάλτης

Οι δεικτοβαρείς μετοχές… πληρώνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank!

Τη διάσταση αυτή δίνουν Έλληνες διαχειριστές σε ΑΕΔΑΚ, καθώς παρατηρείται ότι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές εδώ και μέρες μειώνουν τη θέση τους, μάλλον συγκυριακά, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη (αύριο), 30/6.

Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Εθνική, Jumbo, Mότορ Οιλ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή είναι μερικές από τις περιπτώσεις μετοχών που αφενός υπεραποδίδουν από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, αφετέρου προσφέρονται λόγω της εμπορευσιμότητάς τους για κινήσεις κατοχύρωσης ρευστότητας.

Αυτός είναι ο λόγος που πίεσε τον δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 4 Ιουνίου, κλείνοντας στις 893,60 μονάδες με απώλειες 1,08%.

Πάνω από 4 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στην Alpha, η οποία είδε το θετικό πρόσημο, κλείνοντας στα επίπεδα των 1,11 ευρώ. Η τάση και οι απώλειες πήγαν να συγκρατηθούν από το γύρισμα στο «συν» της Coca Cola, η οποία διαμορφώθηκε στα 31 ευρώ.

Ισχυρές εντολές πώλησης με όγκο άνω των 200 χιλιάδων τεμαχίων στην Aegean Airline, που λύγισε λόγω απουσίας αγοραστών, στα 5,15 ευρώ. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα, άρα και για τις μετακινήσεις με το αεροπλάνο. Πτώση 3,92% και για την Autohellas.

Από εκεί και πέρα, απώλειες 2,5% για τηνΤέρνα Ενεργειακή, στα 11,66 ευρώ, αλλά με μικρό όγκο, μόλις 44.000 τεμαχίων. Πτώση 2,3% για τον ΟΤΕ, στα 14,50 ευρώ, κλείσιμο κάτω από τα 13 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα 15,25 ευρώ διολίσθησε περαιτέρω ο Μυτιληναίος, με την εταιρεία να ανακοινώνει σήμερα σημαντικό deal για την δραστηριοποίηση στα πλωτά αιολικά πάρκα.

Στα 14,75 ευρώ υποχώρησε το Jumbo, τη στιγμή που ο Φουρλής έκλεισε στο «συν».

Κάτω από 1% περιόρισε τις απώλειες η Μότορ Όιλ, στα 14,15 ευρώ, στα 8,64 ευρώ διολίσθησε η ΕΥΔΑΠ που απομακρύνεται από τον στόχο κεφαλαιοποίησης του 1 δισ. ευρώ.

Στα 9,10 ευρώ περιορίστηκαν οι απώλειες της ΔΕΗ, στα 9,40 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κάτω από το 1,5 ευρώ (οριακά) η Ελλάκτωρ.

Κέρδη πάνω από 12% για την Ιντραλότ. Η θυγατρική της Ιντραλότ στην Αμερική, από την οποία και προέρχεται το 36,4% των ετήσιων εσόδων και το 51% της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αυτό επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Intralot Σωκράτης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία με τους ομολογιούχους ήταν η καλύτερη δυνατή για να «ικανοποιήσουμε τους μετόχους αλλά και τους ομολογιούχους».

Ο λόγος της πτώσης

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο παρατηρείται στις διεθνείς αγορές και το Χ.Α. παραδέρνει κάτω από τις 900 μονάδες, τις οποίες επανακατέκτησε μετά από 16 μήνες. Κι ενώ φάνηκε ότι η αγορά πάει να σταθεροποιηθεί εκεί, τελικά το «μόμεντουμ» όπως λένε οι χρηματιστές δεν είναι ικανό για να διατηρήσει το θετικό.

Λίγο η άνοδος των μετοχών σε ιστορικά υψηλά, η αντίδραση των τραπεζών πάνω από 200% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, ενδοεπιχειρηματικές έριδες, αμφιβολίες για τις λεπτομέρειες που διέπουν μεγάλα επενδυτικά projects, ανησυχία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι τον ερχόμενο Μάρτιο όταν θα τελειώσει η ΕΚΤ τις επαναγορές των ομολόγων, η μετάλλαξη του κορονοϊού που «σαμποτάρει» τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την ευόδωση των σεναρίων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, όλα αυτά μαζί καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς.

Ταυτόχρονα στην αγορά με τον τζίρο μειωμένο 50 – 60% σε σχέση με τον Μάιο και τις ημερήσιες συναλλαγές να θυμίζει κάτι από συνεδρίαση μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών δυσχεραίνεται όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση κεφαλαίου της Alpha.

ΕΥΔΑΠ

Από τις 30/7 θα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα των 0,24 ευρώ (καθαρό 0,228 ευρώ) η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,15%), ενώ έχει αποφασιστεί και επιστροφή κεφαλαίου 0,23 ευρώ, με το ΔΣ να καλείται να ορίσει την ημερομηνία αποκοπής.

Διαβάστε επίσης:

Παπαλεξόπουλος (πρόεδρος ΣΕΒ): Θα γίνουμε φορέας αλλαγής

Τραπεζίτες: Aνανέωσαν το ραντεβού τους με το Υπουργείο Οικονομικών σε 15 ημέρες

Μανούσος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Θα συναντηθούμε με τη ΡΑΕ στα διοικητικά δικαστήρια