ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η παραίνεση της Jefferies προ δεκαπενθημέρου ότι υπάρχει κίνδυνος οι ξένοι διαχειριστές να μείνουν χωρίς… «χαρτιά» στην Ελλάδα, δηλαδή το Χ.Α., επιβεβαιώνεται μέρα με την μέρα.
Στην ουσία τους καλούσε να σπεύσουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, διότι οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές.
Πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες μετράει ο Γενικός Δείκτης και 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο και αξιόλογες αποδόσεις σχεδόν σε όλο φάσμα του ταμπλό.
Όπως παρατηρεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, η υποψία εισόδου νέων παικτών στην Αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capital Group (διαχειρίζεται 2 τρισ. δολάρια assets) στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αφετέρου από την συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην τηλεδιάσκεψη του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη.
Η είσοδος νέου χρήματος αποτελεί βασική παράμετρο για την συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νεών παικτών είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Παρά την άνοδο κατά 70% για ορισμένες από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τον Νοέμβριο, η χασούρα από την αρχή του χρόνου παραμένει μεγάλη.
Μόνο στις τράπεζες, η πτώση ξεπερνάει το 40%, τη στιγμή που ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ιδιαίτερα ανθεκτικά με επιστροφή στην κερδοφορία.
Ταυτόχρονα το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ιδιαίτερα επωφελές, αφού έχουν «ξεφορτωθεί» οι τράπεζες δάνεια πάνω από 30 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 υπάρχει η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς που αναμένεται να φουντώσει περαιτέρω φήμες και σενάρια, στοιχεία «απαραίτητα» για την επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο.
Επίσης, το 10ετές ομόλογο κινείται σε ιστορικά χαμηλά, περί το 0,60%, με τα έντοκα 6μηνης διάρκειας να έχουν ήδη αρνητικό επιτόκιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. μοιάζει με το απόλυτο play την ερχόμενη χρονιά, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη διόρθωση στα επίπεδα των 800 μονάδων.
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι ανακόπηκε ο ρυθμός ανόδου της ελληνικής οικονομίας πριν από το πρώτο lockdown. Εκεί που είχε καταγραφεί ύφεση 0,5%, η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο εμφάνισε ανάπτυξη 0,4%, όταν όλη η Ευρώπη βυθιζόταν στην ύφεση. Οι ξένοι βλέπουν λοιπόν, ότι τοποθετούνται σε μια αγορά, η οικονομία της οποίας τελεί αν αναμονή.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ολοκλήρωσε την ενδέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας με άνοδο την Παρασκευή 2,36%, στις 784,95 μονάδες, κατακτώντας νέα υψηλά 9 μηνών.
Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν ελαφρώς κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και για την ακρίβεια στα 98,62 εκατ. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου μειώθηκαν σε 14%, ενώ η άνοδος στην εβδομάδα ανήλθε σχεδόν 7%.
Με εξαίρεση τη μετοχή της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή, η εικόνα της αγοράς δικαίωσε τους υποστηρικτές της. Η ΔΕΗ υποχώρησε μετά τα υψηλά εξααετίας, διατηρώντας όμως, τα 7 ευρώ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή διόρθωσε από τα επίπεδα των 13 ευρώ που συνιστούν ιστορικά υψηλά, υποχωρώντας στα 12,86 ευρώ.
Από εκεί και πέρα ο τραπεζικός κλάδος έκλεψε την παράσταση με τον κλαδικό δείκτη να ανεβαίνει στην περιοχή των 470 μονάδων και κέρδη μεγαλύτερα από 5,6%. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Πάνω από 4,8% η άνοδος για την Alpha, στα 0,82ευρώ, 8,8% για την ΕΤΕ στα 1,958 ευρώ, άνω του 4% για την Eurobank, στα 0,55 και σχεδόν 4% για την Πειραιώς στα 1,23.
Από εκεί και πέρα κέρδη άνω του 4% για τον ΟΠΑΠ, στα 10,56 ευρώ και νέα υψηλά 9 μηνών. Νέα υψηλά στα 11,54 ευρώ για τον Μυτιληναίο και κλείσιμο εγγύτερα στα υψηλά των 14,45 ευρώ για τον ΟΤΕ, στα 14,32 ευρώ.
Πάνω από 3% η άνοδος για την Coca Cola, στα 25,73 ευρώ, άνω του 2% για τα ΕΛΠΕ, στα 5,58 ευρώ και 5,5% για την ΜΟΗ, στα 11,82 ευρώ, που δείχνει να έχει απελευθερωθεί με την έξοδό της από τον MSCI.
Σημειωτέον, ότι ο όμιλος θεωρείται από τα φαβορί για την ΔΕΠΑ. Πάνω από 7% τα κέρδη για την ΕΧΑΕ, στα 3,72 ευρώ, άνω του 2% η άνοδος για την Βιοχάλκο και 1,6% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Κέρδη για 88 μετοχές και απώλειες για 26.