Με βαριές απώλειες ολοκληρώθηκε η Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να μην μπορεί αυτή τη φορά να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπως είχε καταφέρει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.263,34  μονάδες,  με βουτιά 1,57%, κοντά στα χαμηλά ημέρας.  Ο τζίρος έφτασε στα 88,7 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 24,33 εκατ. τεμάχια.

1

Με τη σημερινή πτώση, η εβδομάδα (των τεσσάρων συνεδριάσεων, λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου) έκλεισε στο -1,83% για τον Γενικό Δείκτη. Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πτώση της Παρασκευής έρχεται καθώς οι πιέσεις διευρύνονται στις διεθνείς αγορές, με τον βρετανικό FTSE 100, τον γερμανικό DAX και τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνουν για μια ακόμη ημέρα απώλειες άνω του 1%, ενώ η Wall Street να ανοίγει ξανά σε αρνητικό έδαφος, έτοιμη να ολοκληρώσει μια ακόμα αρνητική εβδομάδα, ειδικά για τον δείκτη Nasdaq, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά 15ετίας. Το κλίμα επιβαρύνεται και τενχικά, καθώς σήμερα λήγουν δικαιώματα προαίρεσης μετόχων ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. Νωρίτερα, οι δείκτες στην Ασία ολοκλήρωσαν την τρίτη πτωτική τους εβδομάδα, μετά και τα νέα προβληματικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, που δημοσιεύθηκαν μέσα στην εβδομάδα.

Το γενικότερο αρνητικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί από τη πρόσφατη δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED αλλά και τις  ενδείξεις για τις ισχυρές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας. Τα στοιχεία αυτά έχουν αυξήσει την πιθανότητα για νέες αυξήσεις βασικών επιτοκίων από τη FED τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας ταραχή στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μέχρι σήμερα υπολόγιζαν σε μια ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Πίσω στην Αθήνα, η αγορά δεν κατάφερε να βρει την Παρασκευή κάποια στήριξη σε επιλεγμένα blue chips, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας, ενώ και οι τράπεζες επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος, μετά από δύο μέρες οριακής ανόδου για τον ΔΤΡ. Μάλιστα, η πτώση ήρθε παρά τη θετική έκθεση της HSBC, η οποία διατηρεί την στάση overweight στις ελληνικές μετοχές η HSBC και εντοπίζει επτά μετοχές που αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες, για τις οποίες δίνει σύσπαστη «Buy».

Ειδικότερα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.017,73 μονάδες με πτώση 2,01%, με τον τζίρο στον κλάδο να φτάνει τα  41,35 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,02%.

Από τις μετοχές των τραπεζών, βαριές ήταν οι απώλειες για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 η οποία έκλεισε στο -3,76%, ενώ ακολούθησε η μετοχή της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 με απώλειες ύψους -3,03%. Μεταξύ των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών η Εθνική  ΕΤΕ 0% 7,87 κατάφερε να σημειώσει τις μικρότερες απώλειες, κλείνοντας πάντως στο -0,96% ενώ η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 έκλεισε στο -1,09%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε θετικό έδαφος διατηρήθηκε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 κλείνοντας στο +1,1%, ενώ για μια ακόμα ημέρα ισχυρές αντιστάσεις βγήκαν στον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 με τη μετοχή του να κλείνει στο +0,84%. Ανοδικά έκλεισε και η  Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 με άνοδο +0,22%.

Στον αντίποδα, βαριές απώλειες 3,8% σημείωσε η μετοχή της Titan TITC -0,16% 30,90 ενώ στο -3,7% έκλεισε η μετοχή της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 .

Από εκεί και πέρα η Σαράντης έκλεισε στο -2,74%, η ΔΕΗ στο -2,51%, η Quest στο -2,42%, η Elvalhalcor στο -2,38%, η Viohalco στο -2,25% και η Ελλάκτωρ στο -2,05%.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑAutohellas, Mytilineos, Lamda, CenergyCoca Cola, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, και Helleniq Energy. Στο -0,92% έκλεισε η ΟΠΑΠ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι Παπουτσάνης με +1,79% και η Briq με +1,02%, ενώ στο +0,88% έκλεισε η ΑΒΑΞ.

Αντίθετα, βουτιά 4,28% σημείωσε η Entersoft, ενώ πτώση άνω του 3% κατέγραψαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, Κρι Κρι, Ιντρακόμ, Αλουμύλ,  Fourlis και ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά στο ταμπλό, 18 τίτλοι έκλεισαν ανοδικά έναντι 87 πτωτικών.

Διαβάστε επίσης

HSBC: «Ταύρος» για Ελλάδα – Οι επτά μετοχές για το χαρτοφυλάκιο των επενδυτών

Κλυδωνισμοί λόγω Κίνας στις αγορές…

Eurobank: Εν αναμονή της έκθεσης της DBRS – Ποιες οι κρίσιμες ημερομηνίες