Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.450 μονάδες για πρώτη φορά μετά την 1η Αυγούστου, με οδηγό την ΕΤΕ

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Με μπροστάρη την Εθνική και κάποια από τα blue chips που είχαν μείνει πίσω τον τελευταίο 1,5 μήνα, η αγορά διασπάει τις 1.450 μονάδες (τελευταία φορά ήταν η 1η Αυγούστου με τον δείκτη τότε στις 1478 μονάδες). Αυτό, μετά τη σημαντική άνοδο που επετεύχθη χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) καθώς η διαφαινόμενη εισροή κεφαλαίων οδήγησε τον γενικό δείκτη στο άνω εύρος τιμών της περιόδου.

Μάλιστα, εκτιμούμε όπως σημειώνει η Depolas Investments, ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εισόδου στην κρίσιμη για τη μεσοπρόθεσμη τάση περιοχή αντίστασης των 1.470-1.500 μονάδων.

Άλλωστε, υποστηρικτική είναι και η εικόνα των διεθνών αγορών στην παρούσα φάση.

Αξίζει να αναφερθούμε στις αγορές της Ασίας καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνεχίζει τις προσπάθειες αναζωπύρωσης της οικονομίας μειώνοντας επιτόκια, αλλά και παρεμβαίνοντας στα χρηματιστήρια.

Τελευταία, φαίνεται ότι εξετάζεται η δημιουργία επενδυτικού ταμείου το οποίο θα μπορεί να αγοράζει μετοχές. Ως αποτέλεσμα, οι βασικοί μετοχικοί δείκτες της περιοχής Shangai Shenzen CSI 300 και Hang Seng να κλείνουν με κέρδη υψηλότερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Πάραυτα, οι παρεμβάσεις χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία λειτουργούν θετικά μόνο προσωρινά.

Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, τον δείκτη τιμών κατοικιών Ιουλίου και την καταναλωτική εμπιστοσύνη Σεπτεμβρίου (στο κλείσιμο του Χ.Α.) στις ΗΠΑ.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διάθεση του 10% με την προοπτική να αυξηθεί στο 12%, σύμφωνα με πληροφορίες, της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ εξέλιξη που χθες έδωσε ώθηση στη μετοχή. Αρχές Οκτώβρη αναμένεται να γίνει η διάθεση.

Αναλυτές περιμένουν πως το θετικό momentum στην αγορά θα μπορούσε να συνεχιστεί με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο.

Ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται επίσης να παραμείνει στο επίκεντρο σύμφωνα με αναλυτές, καθώς όπως φαίνεται λύνονται τα θέματα της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου για να προχωρήσει το έργο.

Στο επίκεντρο θα είναι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν πως θα αναλάβει τη λειτουργία της Αττικής Οδού τον επόμενο μήνα.

Με την ΕΤΕ οδηγό και κέρδη 1,3% η μετοχή σκαρφαλώνει στα 7,60 ευρώ και όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το placement το οποίο πιθανότατα θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Ακολουθεί ανοδικά με κέρδη πάνω από 1% ο Μυτιληναίος και η Jumbo, αλλά και ο ΟΠΑΠ με την αγορά να βρίσκει τις απαραίτητες συμμαχίες που θα την κρατήσουν πάνω από την περιοχή των 1.450 μονάδων.

Πράξεις στα 5 ευρώ για τη νειοφώτιστη Τράπεζα Κύπρου, πάνω από 1,5% η άνοδος και σήμερα για την Άβαξ, πάνω από 1% η Τιτάν, στα 33,10 ευρώ, ανεβάζει στροφές και η Άλφα στο 1,61 ευρώ.

Στο 1,16 η Ιντραλότ και στα 3,17 η Ιντρακόμ, οριακά ανοδικά μία μέρα μετά την απόκτηση 14 εκατ. τεμαχίων της πρώτης από τη δεύτερη.

Διαβάστε επίσης:

Σωκράτης Κόκκαλης: Γιατί η Ιntracom ανεβάζει στο 10% το ποσοστό της στην Intralot – Τι κρύβει το χθεσινό «πακέτο»

Xρηματιστήριο: ΒοfA και Citigroup έδωσαν σήμα αγορών, μεταξύ 7,30-7,40 το placement στην ΕΤΕ έδειξε η μετοχή, έσπασε τον 200άρη η METLEN

Γιατί ο Λιβανοβρετανός Nadim Nsouli μπήκε στον Κωστέα – Γείτονα