• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πάνω από 3% η πτώση στην ΕΤΕ, άμυνες από Jumbo ενόψει μερίσματος και ΔΕΗ λόγω deal

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Απόστολος Βακάκης (Jumbo), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Απόστολος Βακάκης (Jumbo), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)


    Αναταράξεις στο ταμπλό προκαλεί ο νέος γύρος απωλειών στις τράπεζες που εδώ και μία εβδομάδα φαίνεται ότι οι ξένοι θεσμικοί πατούν φρένο.

    Αν και η Jeffries έχει άλλη άποψη, προς το παρόν οι επενδυτές εξαργυρώνουν τα κέρδη 11 εβδομάδων στις τράπεζες έχοντας βεβαίως την προσοχή τους στις προσεχείς δημοσκοπήσεις μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

    Στις 1.070 μονάδες ο γενικός δείκτης και απώλειες 0,74%, με τις συναλλαγές πάνω από τα 677 εκατ. ευρώ.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, η εικόνα είναι μεικτή, με την Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 να ξεχωρίζει στο +4,5%, σε ιστορικά υψηλά, καθώς σήμερα 8/3 θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση για τα 1,1550 ευρώ που θα δώσει έκτακτο μέρισμα και περιμένουμε και το κανονικό όπου συνολικά η μερισματική απόδοση θα είναι κοντά στο 8-9% με την τιμή που έχει τώρα..

    Η τραγωδία στα Τέμπη ακύρωσε το momentum της αγοράς και επανέφερε την πολιτική αβεβαιότητα που η αγορά επιδεικτικά και αγνοούσε.

    Πέρα από τις πολιτικές ανησυχίες στο εσωτερικό το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις για τα επιτόκια από τις Κεντρικές Τραπεζες, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) J.Powel, να δίνει «σήμα» για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

    Χωρίς να διευκρινίσει πόσο ψηλά πιστεύει ότι θα φτάσουν τα επιτόκια, εντούτοις το τελικό επιτόκιο μπορεί να φτάσει στο 5,25% – 5,5% από τις εκτιμήσεις του 5,1% του Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, επανέλαβε το σενάριο για αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα φτάσει το 4% ή 4,5%..

    Υπό αυτές τις εξελίξεις συνεχώς θα αυξάνονται οι δυσκολίες να εξυπηρετηθούν τα δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν εκτός από την Alpha Bank, η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 με -3% και ακολουθούν Πειραιώς -0,5% και Eurobank -0,4%.

    Από σήμερα 8/3 παύει η διαπραγμάτευση της Attica Bank προκειμένου να ολοκληρωθεί το reverse split με αναλογία 1/150 και αντικατάσταση των υφισταμένων 1.495.678.391 κοινών ονομαστικών μετοχών σε 9.971.190 νέων κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας €10,50 η καθεμία.

    Θα επακολουθήσει μείωση της ονομαστικής αξίας έκαστης ονομαστικής κοινής μετοχής της Τράπεζας από €10,50 σε €0,05 με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού , σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018, με συνέπεια τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά το ποσό των €104.198.935,50.

    Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν για διαπραγμάτευση στις 13 Μαρτίου.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζει η Jumbo +4,8%, και ακολουθεί η ΔΕΗ +1% ενώ υποχωρούν Ελλάκτωρ -1,5%, ΓΕΚ Τέρνα -1,5%…

    Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η συμφωνία εξαγοράς από τη ΔΕΗ του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ρουμανία. Η μετοχή ενισχύεται 0,85%, στα 7,71 με 382 χιλιάδες κομμάτια.

    Στο επίκεντρο η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS την Παρασκευή 10/3 η οποία αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο ΒΒ, σταθερές προοπτικές δηλαδή ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα εντούτοις δεν αναμένουμε την αναμενόμενη αναβάθμιση με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις χωρίς βέβαια να αποκλείεται άλλη μια χειραγώγηση

    Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,49%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,54% και το γερμανικό 10ετές στο 2,70%.

    Διαβάστε επίσης:

    Jumbo: Δυναμικό ξεκίνημα το 2023 – Αύξηση πωλήσεων κατά 40% στο πρώτο δίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ