Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: ΟΤΕ και Aegean βάζουν αναχώματα στον δείκτη

Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean Airlines)

Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean Airlines)

Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και δύο μετοχές, Aegean και ΟΤΕ δείχνουν τον δρόμο, γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο.

Στις 1.303 μονάδες ο δείκτης και συναλλαγές που πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ μετά από 4,5 ώρες συναλλαγών και πληροφορίες από τις χρηματιστηριακές ότι βγήκαν αγορές από το εξωτερικό, ενώ μέχρι τις 12.00 περνούσαν εντολές πώλησης.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch έχει διεθνή αντίκτυπο και το Χ.Α. δέχεται εύλογες πιέσεις με τις τράπεζες -3% και καθολικά τον FTSE 25 να υποχωρεί με σημαντική πτώση έως -3%.

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ είναι ένα κακό, αλλά αναμενόμενο εδώ και δύο εβδομάδες νέο αλλά όχι τόσο τραγικό νέο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, η υποβάθμιση αντανακλά τη διακυβέρνηση, αλλά όχι τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο αντίκτυπος αφορά τα χρηματιστήρια, καθώς είναι αδιανόητο να πουλήσουν οι επενδυτές κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.

Η εγχώρια αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειξε αδυναμία διάσπασης της πρώτης αντίστασης των 1.350 μονάδων, προκαλώντας εύλογες ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και εντείνονται στις 2 Αυγούστου λόγω ΗΠΑ αποκτώντας στη συνέχεια χαρακτηριστικά λελογισμένης διόρθωσης.

Πρώτο σημείο στήριξης για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι 1.300 μονάδες, οι οποίες διασπάστηκαν και ακολούθως οι 1.250 μονάδες.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 -3% από -6% ενδοσυνεδριακά, ενώ Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 σημειώνουν πτώση έως -2% ενώ η Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 δείχνει σημάδια αντοχής με απώλειες 0,55%.

Οι διαφορές στην κεφαλαιοποίηση Eurobank και Εθνικής είναι πλέον ελάχιστε 5,629 δισ. έναντι 5,7 δις. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 έως -2,7% ενώ ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 και η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 επιχειρούν ανοδικά, στα 14,49 από 14,15 και 12,80 από 12 αντίστοιχα.

Περιορισμός απωλειών στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 σε -1,5% στα 35,98 με χαμηλό στα 34,22.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: JPMorgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank και Jefferies ποντάρουν στη μετοχή της και βλέπουν αναβαθμίσεις

Futures Wall Street: Ήπιες απώλειες μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον Fitch

Τιμές ενέργειας: Τι αλλάζει με τις επιδοτήσεις – Μπορούν να καλύψουν τον κίνδυνο του επόμενου χειμώνα;