• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οριακά σε θετικό έδαφος χάρη σε ΟΤΕ, Viohalco και Motor Oil – Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

    • NewsRoom
    Κ. Νεμπής (OTE) - I. Στασινόπουλος (Viohalco) - I. Βαρδινογιάννης (Motor Oil)

    Κ. Νεμπής (OTE) – I. Στασινόπουλος (Viohalco) – I. Βαρδινογιάννης (Motor Oil)


    Με οριακή άνοδο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, με τους αγοραστές να επικρατούν τελικά των πωλητών σε μια συνεδρίαση με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και ενδιαφέρον.

    To Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε στους ρυθμούς των διεθνών αγορών, οι οποίες κινούνται προσεκτικά ενόψει των ομιλιών των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στο ετήσιο συνέδριο του Jackson Hole, ωστόσο δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όταν αυτά κατάφεραν να επεκτείνουν τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικά, την ώρα του κλεισίματος της αγοράς της Αθήνας, ο FTSE 100 κινούνταν στο +0,49%, ο DAX στο +0,45% και ο CAC 40 στο +0,75%, ενώ και η Wall Street άνοιξε σε θετικό έδαφος.

    Οι διεθνείς αγορές αναμένουν τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών, και κυρίως αυτή του Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με το αν θα δώσει σήμα για τις πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τη FED. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καθορίσει και τις κινήσεις των διεθνών επενδυτών το επόμενο διάστημα και στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας, καθώς το πρόσφατο sell off πυροδοτήθηκε με αφορμή το ζήτημα του carry trade στο ιαπωνικό γεν.

    Πίσω στο Χρηματιστήριο Αθηνών, o Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα στις 1.432,28 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%, με την αφορά να βρίσκει τη μεγαλύτερη στήριξη στη μετοχή του OTE. Πάντως, ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, στα 54 εκατ. ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών στα 12,1 εκατ. τεμάχια.

    Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις μετοχές των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να πιέζεται ιδιαίτερα και να υποχωρεί στις 1.274,59 μονάδες με πτώση 0,93%. Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 3,917 ευρώ με απώλειες -1,73%  και τζίρο 7,2 εκατ. ευρώ, η μετοχή της Eurobank στα 2,02 ευρώ με απώλειες 1,22% και τζίρο 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank στα 1,595 ευρώ με πτώση 0,75% και τζίρο στα 4,4 εκατ. ευρώ. Οριακά σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,02% στα 8,116 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, με τζίρο στα 7,1 εκατ. ευρώ. Τις βαρύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Optima bank από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με πτώση 3,23% στα 11,98 ευρώ, με τζίρο στις 371 χιλ. ευρώ.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε το άλμα 2,22% της μετοχής του ΟΤΕ, στα 15,20 ευρώ, με αξία συναλλαγών στα 3,8 εκατ. ευρώ. Κέρδη +1,79% σημείωσε η μετοχή της Viohalco, με τζίρο πάντως στα 393 χιλ. ευρώ, ενώ στο +1,32% και τα 21,48 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Motor Oil, με τζίρο που ξεπέρασε τα 4,24 εκατ. ευρώ.

    Άνοδο άνω του 1% σημείωσε επίσης η μετοχή της Coca Cola, του ΔΑΑ και της Ελλάκτωρ, ενώ με ήπια άνοδο έκλεισαν οι ΔΕΗ,HelleniqEnergy, Titan Cement InternationalElvalhalcor και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Αντίθετα, με βουτιά 1,2% στα 23,04 ευρώ και τζίρο στα 2,1 εκατ. ευρώ έκλεισε η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα  5,46 ευρώ με πτώση -1,27%.

    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι Σαράντης, Lamda, ΓΕΚ Τερνα, Cenergy και ΟΠΑΠ.

    Αμετάβλητη  -αλλά με τζίρο στα 4 εκατ. ευρώ – έκλεισε η μετοχή της Metlen, όπως επίσης και οι μετοχές των Autohellas και Aegean.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε ξανά η Κρι Κρι με άνοδο +1,67% στα 12,2 ευρώ, αλλά και η Lavipharm με κέρδη +1,89%.

    Πέρα από το -3,23% της Optima, η Intracom σημείωσε πτώση 1,68% ενώ ο ΟΛΠ υποχώρησε κατά -1,72%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισε το +3,38% της Q&R.

    Διαβάστε επίσης

    Το βλέμμα των traders στη Fed – Θα δώσει ο Πάουελ σήμα για συνέχιση του ράλι των μετοχών;

    ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 338 εκατ. ευρώ στο 7μηνο

    Mary Daly (Fed): Θετικά τα μηνύματα για τα επιτόκια – Πού εστιάζουμε



    ΣΧΟΛΙΑ