Είτε blue chips, είτε μετοχές της λεγόμενης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είτε small caps και περιφέρεια γράφουν ζημιές, τουλάχιστον το τελευταίο 6μηνο, με διψήφια ποσοστά πτώσης.

Η εικόνα μπορεί να αμβλύνεται από την αρχή του χρόνου, αλλά από το τέλος Μαϊου μέχρι σήμερα, η εικόνα στο ταμπλό είναι απελπιστική και τα νεύρα των συναλλασσόμενων τείνουν να σπάσουν. Ακόμα και όποιος υπέθετε ότι κάτι θα άλλαζε στην αγορά μετά το sell off της 5ης Αυγούστου, μάλλον ματαιοπονούσε, διότι δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από τη σύγκριση με τα ξένα χρηματιστήρια. Από τότε ο δείκτης του Ελληνικού χρηματιστηρίου γράφει κέρδη ούτε… 5%, όταν ο Dow ενισχύεται 16,3% και στο μεσοδιάστημα έγραψε νέα ιστορικά υψηλά και ο δείκτης ορόσημο S&P 21,39% γράφοντας επίσης ιστορικά υψηλά στις 6.000 μονάδες.

1

Το ίδιο ισχύει και για τον Dax στην Φρανκφούρτη που σημειώνει άνοδο σχεδόν 12%, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τις 19.000 μονάδες, όταν η εκεί κυβέρνηση, καταρρέει, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές νωρίς το 2025 και υποτίθεται ότι έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ότι μας αφορά τα θεμελιώδη των Ελληνικών μετοχών τα οποία υποστηρίζονται από τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων διάγοντας μία ακόμα χρονιά ρεκόρ, έχοντας μπροστά τους τις ωφέλειες από την πτώση των επιτοκίων, δεν είναι αρκετά φαίνεται για να πυροδοτήσουν μία ισχυρή αντίδραση. Κοντά στα 5 δις. ευρώ τα μερίσματα φέτος, προβλέψεις για EBITDA ρεκόρ το 2025 και νέα μερίσματα, σταθερή κυβέρνηση που πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν καν δεδομένο, ρυθμοί ανάπτυξης 2,3% για του χρόνου όταν το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μεγαλώνει στα όρια του… στατιστικού λάθους, περνούν στο ντούκου.

Η χώρα πήρε την επενδυτική βαθμίδα, με εξαίρεση την Moody’s, αλλά είναι κοντά κι αυτό στο να δώσει το investment grade, το Χ.Α. το ίδιο έχει μπει σε watch list από S&P και FTSE και παρ’ όλ’ αυτά, η αγορά παραπαίει. Ή μάλλον, η πλειονότητα των μετοχών, φυτοζωεί. Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι όσο ο δείκτης βρίσκεται μεταξύ 1380 – 1400 μονάδων, αλλά η τεχνική εικόνα μετοχών, όπως της ΕΤΕ, δεν πείθουν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.

Το τελευταίο εξάμηνο, δηλαδή εντός του χρόνου που διανύουμε και που οδεύει στο τέλος του σε 29 συνεδριάσεις (σ.σ. όχι από την αρχή του 2024) έχει καταγραφεί βουτιά 10% στον Φουρλή, ακόμα και ο Σαράντης που υποτίθεται ότι ενισχύεται 32% από την αρχή του έτους στο εξάμηνο είναι «κόκκινος» με 5,6%, τα Πλαστικά Θράκης με τις τιμές στόχους άνω των 8 ευρώ βρίσκονται στο -7%, ο Πετρόπουλος που θα λανσάρει τις πρώτες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες -10%, η Πειραιώς -4,72%, όταν το placement έγινε στα 4 ευρώ, η Autohellas -16%, χωρίς να έχει ξεφύγει πειστικά από τα χαμηλά 22 μηνών που έγραψε στις 10 Οκτωβρίου, ΟΠΑΠ -3,6%, αλλά «σώζεται» από τη γενναία μερισματική πολιτική του, Μυτιληναίος, ο οποίος έχει μπροστά του την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου… ψ-14,5% και με τιμές στόχους πάνω από 40 ευρώ, Jumbo -13%, λίγο πάνω από τα 24 ευρώ χωρίς να έχει ορθοποδήσει από το placement στα 27,20. Επίσης, η Moτοδυναμική με ένα ισχυρό σετ μεγεθών στο 9μηνο υποχωρεί 16%, η ΕΥΔΑΠ που είναι μονοπώλιο και δεν αποκλείεται να επιστρέψει μετρητά στους μετόχους της βρίσκεται στο -4%.

Η Ιντρακάτ υποχωρεί 11%, η Μότορ Όιλ γράφει απώλειες 30%, ξεκινώντας όλα από την αφαίρεσή της από τον MSCI τον Αύγουστο που μας πέρασε. Η Lavipharm που έχει αλλάξει σελίδα υποχωρεί 17%, η Quest που πούλησε χρυσάφι το 20% της ACS βρίσκεται στο -4%, η Κλουκίνας Λάππας στο -10%, ο Κέκροπας στο -20%.

Ακόμα, η Eurobank υποχωρεί 4%, η ΕΧΑΕ με τόσα placements (ETE, Πειραιώς, Jumbo, MYTIΛ, ΚΡΙ, Austriacard, Cener, Κύπρου). Mεγάλες απώλειες καταγράφουν οι μέτοχοι της Εθνικής, -16%, με το placement στα 7,55 και την μετοχή να φτάνει στα 7,10 και στο τέλος Οκτωβρίου στα 7,02. Πτώση 225 για τα ΕΛΠΕ, -3,72% η Alpha, -23% η Ιντρακόμ και -17% η Ιντραλότ.

 

Διαβάστε επίσης:
ΚΕΠ: Κλειστά σε όλη τη χώρα στις 16 και 23 Νοεμβρίου

Κατερίνα Παπακώστα: Το «Ecosystem» είναι ένα έργο που ενσαρκώνει τη δέσμευσή μας για μια πιο δίκαιη Ελλάδα

Τοποθέτηση 90 φορτιστών ΔΕΗ blue για την κάλυψη των εταιρικών αναγκών