Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαφοροποίηση για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή σε μία μέρα που οι αγορές υποχωρούν παρασύροντας και το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) από τις 1.200 μονάδες προς τα κάτω.

Οι επενδυτές στην Ελλάδα και στο Χ.Α. σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη του τελευταίου διημέρου που πυροδότησαν η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η διαφορά 21 μονάδων του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι επενδυτές πάντως, έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι ΗΠΑ, όπως προειδοποίησε χθες η υπουργός Οικονομικών και πρώην επικεφαλής της Fed κυρία Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιεί για χρεοκοπία ως το τέλος Μαίου (!) αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου χρέους.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και κανείς δεν θα αφήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να χρεοκοπήσει, θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει συμφωνία.

Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων, με τις ομοσπονδιακές τράπεζες να οδηγούνται ή να κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Σε καλύτερη μοίρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό τα δεδομένα αυτά στο εξωτερικό, είναι σημαντικό ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα. Βρέθηκε σε υψηλά 9ετίας, πάνω από τις 1.200 μονάδες, ενώ άγγιξε και το υψηλό των 1.219 μονάδων με συναλλαγές το περασμένο διήμερο 610 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό 10ετές να διευρύνει την απόστασή του από τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο 3,88% έναντι 4,3%.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης βγαίνουν πωλήσεις στις τράπεζες πάνω από 1%, αλλά και σε άλλα blue chips, επιλέγοντας να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους μέχρι νεωτέρας.

Πτώση 1,21% για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., στις 1.190 μονάδες με τις συναλλαγές στα 14 εκατ. ευρώ. Ξεχωρίζουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 13,12 ευρώ και με άνοδο 0,90%, αλλά και της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 που ενισχύεται κατά 1,20% στα 20,24 ευρώ.

Πτώση 1,6% για την Alpha Bank, παρά τις αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους με τιμή στόχο στο 1,7 ευρώ.

Πτώση 1,78% για τον τραπεζικό κλάδο, όπου απώλειες 1,47% για την ΕΤΕ, 2,06% για την Eurobank και 1,86% για την Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα 1,6% η πτώση στον Φουρλή, 1,96% στη Cenergy CENER 0% 9,94 στα 5 ευρώ, 1,22% ο Τιτάνας στα 16,14.

Πιέσεις 1,17% για τη ΔΕΗ, στα 9,32, 1,4% η Ελλάκτωρ στα όρια των 2 ευρώ, 1,21% οι απώλειες στην ΕΥΔΑΠ, 1,5% οι απώλειες στον Μυτιληναίο.

Διαβάστε επίσης:

Πώς είδαν οι Οίκοι Αξιολόγησης τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές