Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΤΕΝΕΡΓ – Πτώση λόγω μερίσματος στα ΕΛΠΕ

Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Προσοχή στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο τα ξένα funds συνηθίζεται να προβαίνουν σε κλείσιμο ζημιογόνων θέσεών τους ενόψει της νέας χρονιάς, αναμένεται να δείξουν οι συναλλασσόμενοι ιδιώτες επενδυτές.

Κατά τα άλλα, χωρίς να αλλάζει κάτι ως προς την τάση, μετά τη διάσπαση των 854 μονάδων, που ήταν και ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, και η διάσπαση των 874 μονάδων σήμερα θα μπορούσε να δικαιολογήσει κίνηση μεταξύ των 890 – 900 μονάδων.

Με αέρα +10% από τον Οκτώβριο και περιορισμένες έως εντυπωσιακά συρρικνωμένες απώλειες 2,13% το 2023, όταν στα άλλα χρηματιστήρια η πίεση είναι αφόρητη με πτώση έως 27% (π.χ. S&P 500 και DAX, Φρανκφούρτη), το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) εισέρχεται στο τελευταίο και κρίσιμο ως προς την τάση δίμηνο της χρονιάς.

Χωρίς να έχει εκλείψει κανένας από τους σοβαρούς λόγους που συνηγορεί στην πίεση των αγορών, το Χ.Α. εμφανίζει διέξοδο, έστω κι αν οι συναλλαγές, κατά μέσο όρο, ήταν οι χειρότερες τον Οκτώβριο με 50 εκατ. ευρώ ακόμα και από τον Αύγουστο!

Η προσοχή των αγορών, αλλά και των επενδυτών στην Ελλάδα, είναι εστιασμένη στην αυριανή συνεδρίαση της Fed, η οποία καλείται να αποφασίσει έναν ακόμα γύρο αύξησης επιτοκίων, τον τέταρτο, με τις αγορές να έχουν τιμολογήσει αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, στο 4%.

Πλέον προεξοφλείται μία ακόμα αύξηση, τον Ιανουάριο, ύψους 0,50 – 0,75%, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή του τέλους ως προς την αύξηση του κόστους χρήματος.

Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένει διψήφιος, αλλά οι επενδυτές στην Ελλάδα, όταν είδαν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, συνδύασαν μικρή αποκλιμάκωση στο 9,8% από 12,1% τον Σεπτέμβριο και ταυτόχρονα υψηλή ανάπτυξη. Που σημαίνει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης μαγνητίζει τους επενδυτές, κάτι που θα δοθεί η ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλάβει στο τέλος του μήνα, στο roadshow που πραγματοποιεί η Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ξεκίνησε θετικά, στις 876 μονάδες την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου, με τον τραπεζικό δείκτη να αναρριχάται στις 607 μονάδες.

Κέρδη 1,2% για την Alpha, κίνηση στα 3,68 ευρώ για την ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 και οριακές απώλειες για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και την Πειραιώς, με την πρώτη να επιστρέφει χθες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο στο 1 ευρώ.

Βάση στα 9,50 στήνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εν αναμονή επιχειρηματικών εξελίξεων που έχουν στο επίκεντρο την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 στα 6,39 ευρώ η ΔΕΗ, με την αγορά, επίσης, να περιμένει νέα από τη Ρουμανία και κίνηση στα 18,90 ευρώ για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Αντίδραση στον ΟΠΑΠ, στα 12,52, εν αναμονή της επανεπένδυσης τους μερίσματος, στα 15,96 ευρώ σκαρφαλώνει ο ΟΤΕ, στα 17 ευρώ πάτησε ο Μυτιληναίος, στα 17,53 η ΜΟΗ, αλλά πτώση 5,21% για τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 λόγω μερίσματος, στα 6,55 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Πώς θα παιχτεί η αγορά τον Νοέμβριο