• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Προβληματική άνοδος χωρίς τζίρο

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Εκεί που οι επενδυτές νόμιζαν ότι η αγορά πάει για ράλι, ο Γενικός Δείκτης έμεινε από καύσιμα. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες, η Aegean έμεινε από… καύσιμα στον αέρα, καθώς το γύρισμα της μετοχής σε οριακά επίπεδα δεν ευνόησε το κερδοσκοπικό παιχνίδι.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη με κέρδη 1,33% στις 610,39 μονάδες, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε ψηλότερα στις 615 μονάδες. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές στα 35,7 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της συνέχειας στην απαγόρευση του short selling.

    Η δυναμική που πήγε να αναπτυχθεί δεν συνεχίστηκε και ο λόγος ήταν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό μέρος του προγράμματος αγορών τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλημάτισε αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, που ανέβαλλαν τις κινήσεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προεκτάσεις της απόφασης.

    Αν και η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ, άρα και την Ελλάδα, η οποία δεν συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα, το πρώτο σχόλιο των αναλυτών ήταν ότι τίθενται όρια πλέον στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης για το τι μπορεί να κάνει. Οι επενδυτές, πέραν της πανδημίας βρήκαν έναν ακόμα λόγο να… τηρήσουν στάση αναμονής. Επίσης, προβληματίζει η ανησυχία των ξένων για την πορεία των τραπεζών. Τόσο η Wood όσο και η JP Morgan αναθεώρησαν αρνητικά τις προοπτικές του κλάδου-σηματωρού της ελληνικής αγοράς.

    Ως προς τις μετοχές ο Σαράντης ξεχώρισε με το +7,56% που σημείωσε, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της +5,59% και τις ΑΔΜΗΕ και Εθνική με +4,51% και +4,42% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Φουρλή και ΔΕΗ, και άνω του 1% σε Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

    Ανοδικά, αλλά συγκρατημένα  έκλεισαν οι Coca Cola, Titan, Aegean και ΟΛΠ, με τη Βιοχάλκο να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ η Λάμδα έκλεισε με πτώση κατά 1,25% και ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 2,55%.



    ΣΧΟΛΙΑ