Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Νέες απώλειες με ισχνό τζίρο λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, παρά την «έκπληξη» της ΕΥΔΑΠ με άνοδο 4,68%

Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ

Απογοήτευση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο κλείσιμο της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο να καθηλώνεται οριακά πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ, και τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να διατηρήσει το ανοδικό ξεκίνημα, παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Αν και στα πρώτα λεπτά η αγορά έδειξε μία διάθεση να διορθώσει τις απώλειες της προηγούμενης Παρασκευής, ο χαμηλός τζίρος και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε  «χαρτιά» όπως αυτό της Aegean και της ΑΔΜΗΕ γύρισαν την αγορά σε αρνητικό έδαφος. Την ίδια ώρα τόσο οι Ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street κινούνται με άνοδο, χάρη στα νέα από την αμερικανική FDA η οποία ενέκρινε θεραπεία για τον κορονοϊό, με χρήση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Στην Ελλάδα, πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και η απόφαση της Τουρκίας να παρατείνει μέχρι τις 27 Αυγούστου την ισχύ της παράνομης NAVTEX της έφεραν προβληματισμό στην αγορά. Οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ οι εκδρομείς από τις καλοκαιρινές διακοπές επιστρέφουν σταδιακά στα μεγάλα κέντρα.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος εξακολουθεί βέβαια να παραμένει ο ισχνός τζίρος, τον οποίο η ελληνική αγορά ερμηνεύει ως αδιαφορία των ξένων funds για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα, ημέρα ανόδου στις διεθνείς αγορές, στην Λεωφόρο Αθηνών το κλείσιμο βρήκε τον τζίρο στα 20,2 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος παρέμεινε στα 11,9 εκατ. τεμάχια. Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 632,56 μονάδες, με τον δείκτη του Large Cap να κλείνει με πτώση -0,20% στις 1.513,72 μονάδες και αυτών των τραπεζών με απώλειες -0,86% στις 325,69 μονάδες.

Από τις μετοχές,τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΑΔΜΗΕ , κλείνοντας στο -4,30%. Οι μετοχές της εταιρείας από σήμερα διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα προσωρινού μερίσματος και μερίσματος.

Ακολούθησαν σε απώλειες οι μετοχές της Aegean (-2,34%) και της ΓΕΚ Τέρνα (2%), η  Alpha Bank (-1,67%), η Εθνική (-1,66%),  η Βιοχάλκο (-1,5%), η Jumbo (-1,39%),  η ΟΠΑΠ (-1,09%) και η Σαράντης (-1,05%). Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Eurobank και Λάμδα,.

Χωρίς μεταβολή έκλεισε η μετοχή της ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η ΕΥΔΑΠ, κλείνοντας στο +4,68% ενώ η Coca Cola έκλεισε στο 2,62% και η Motor Oil στο 1,32%. Με ήπια κέρδη έκλεισαν Φουρλής, Titan, Πειραιώς και ΟΤΕ.