Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Νέα ισχυρή άνοδος για Jumbo και Σαράντης, νέες πιέσεις στις τράπεζες – Ανοδικά η εβδομάδα για τον ΓΔ, κόντρα στο διεθνές κλίμα

Απόστολος Βακάκης - Κυριάκος Σαράντης

Απόστολος Βακάκης - Κυριάκος Σαράντης

Με ήπιες απώλειες, μακριά μάλιστα από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασυρμένο κυρίως από το άσχημο κλίμα που επικράτησε για μια ακόμα ημέρα στα διεθνή χρηματιστήρια, καταφέρνοντας πάντως να κλείσει με κέρδη την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χρηματαγορές του εξωτερικού που πραγματοποιούν ένα άθλιο ξεκίνημα για τον μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.443,13 μονάδες με απώλειες -0,24%. Χαρακτηριστικό της ημέρας πάντως ήταν η υποχώρηση του τζίρου σε σχέση με την Πέμπτη, καθώς έμεινε  στα 75,78 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών στα 17 εκατ. τεμάχια. Για μια ακόμα ημέρα μεγάλο μέρος του τζίρου αφορούσε πακέτα, καθώς έγιναν συνολικά 14, με αξία 13,67 εκατ. ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών στα 17 εκατ. τεμάχια.

Σε επίπεδο εβδομάδας, πάντως, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,83%.

Η αγορά είδε νωρίτερα σήμερα τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, η οποία έτρεξε με ρυθμό 2,3% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση.  Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2024, ενώ για το πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,15%.

Αργότερα, τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας τον Αύγουστο έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο πρόσθεσε 142.000 νέες θέσεις εργασίας (εκτός του γεωργικού τομέα), αυξημένες από τις  89.000 θέσεις του Ιούλιου αλλά λιγότερες από  τις 179.000 τον Ιούνιο και τις 216.000 τον Μάιο. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 165.000, ενώ του Reuters προέβλεπαν 160.000. Ελαφρά υποχώρηση στο 4,2% από 4,3% (υψηλό τριετίας) κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά από τέσσερις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις.

Τα στοιχεία δεν μπόρεσαν να δώσουν ιδιαίτερη ώθηση στη Wall Street, η οποία άνοιξε με απώλειες, με τον Nasdaq μάλιστα να υποχωρεί κατά 1%, υπό το βάρος και της νέας υποχώρησης της Nvidia κατά 2%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο άκουσμα των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, επιχείρησαν να επιστρέψουν σε ανοδικό έδαφος, αλλά το άσχημο άνοιγμα της Wall Street ανέτρεψε τις προσδοκίες, ρίχνοντάς τα ξανά σε αρνητικό έδαφος.

Πίσω στην Αθήνα, οι επενδυτές αναμένουν πλέον την αποψινή ετυμηγορία της DBRS για την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Η αγορά θα ήθελε να δει από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης μια αναβάθμιση του outlook από σταθερό σε θετικό, που θα σημάνει μια νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή 1.254,20 μονάδες, με απώλειες -0,93%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Eurobank, καθώς υποχώρησε κατά 1,31% στα 2,03 ευρώ, με τζίρο στα 8,487 εκ. ευρώ, ενώ ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, η οποία έκλεισε στα 7,59 ευρώ, με απώλειες 1,3% και τζίρο 9,78 εκ. ευρώ. Στο -0,7% και τα 1,559 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank (τζίρος 5 εκ. ευρώ) ενώ στα 3,981 ευρώ με απώλειες 0,28% η Πειραιώς (τζίρος 10,17 εκ. ευρώ, με 4 πακέτα αξίας 3,87 εκατ. ευρώ).

Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η μετοχή της Jumbo, κλείνοντας στα  24,82 ευρώ με άνοδο  +2,14% και τζίρο 6,68 εκ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη 2,02% και για τη Σαράντης, η οποία έκλεισε στα 11,1 ευρώ.

Η Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με ήπια κέρδη ενώ με ήπιες απώλειες ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Ελλάκτωρ, Aegean, Metlen, HELLENiQ ENERGY, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στη μετοχή έγινε και ένα πακέτο αξίας 5,7 εκατ. ευρώ),  Titan, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Autohellas (-1,75%), Cenergy (-1,44%), Viohalco (-1,04%), Elvalhalcor (-1,08%), OTE (-1,06%)

Διαβάστε επίσης

Σήμερα κληρώνει η αναβάθμιση (;) από την DBRS – Βαρόμετρο και οι σημερινές ανακοινώσεις για την ανάπτυξη στο β’ 3μηνο

Ανάπτυξη 2,3% της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο

ΗΠΑ: Κάτω των προσδοκιών οι νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο – Οριακή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας