Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Metlen και Lamda έκαναν τη διαφορά, γύρισμα στα ΕΛΠΕ, συνέχισε ανοδικά ο ΟΤΕ

Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen) - Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development) - Ανδρέας ΣΙάμισιης (HELLENiQ Energy) - Κώστας Νεμπής (OTE)

Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen) - Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development) - Ανδρέας ΣΙάμισιης (HELLENiQ Energy) - Κώστας Νεμπής (OTE)

Metlen και Lamda ήταν οι μετοχές που έκαναν τη διαφορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές να επιστρέφουν δυναμικά πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακά κέρδη (0,37%) μία ανάσα πριν από τις 1470 μονάδες.

Στο εσωτερικό, η επενδυτική κοινότητα αναμένεται να εστιάσει στις τράπεζες την προσεχή εβδομάδα, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες θα ολοκληρωθούν οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, αναμένεται μείωση του επιτοκιακού εισοδήματος (-3,1% 2,048 δις ευρώ) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024 λόγω της μετανάστευσης λογαριασμών όψεως προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, καλύτερα έσοδα από προμήθειες (+3,5% 473 εκατ. ευρώ), καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων πιστωτικές απομειώσεις (249 εκατ. ευρώ) και καλύτερη εικόνα στις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις κυρίως λόγω της προόδου που έχει συντελεστεί στο χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ της Alpha Bank.

Στην τελική γραμμή οι τέσσερις τράπεζες θα δείξουν συνολικά κέρδη 1,05 δισ. ευρώ, έναντι 1,09 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ανεβάζοντας την κερδοφορία του α’ εξαμήνου στα 2,14 δισ. ευρώ, αμιγώς από λειτουργική συνεισφορά, επίδοση που συνιστά ρεκόρ από το 2008. Εφόσον οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν θα υπάρξει περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των αρχικών καθοδηγήσεων από τις διοικήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς και ακολούθως αναβαθμίσεις αξιολογήσεων.

Την αυλαία ανοίγουν Τράπεζα Πειραιώς (πριν την συνεδρίαση) και Eurobank την προσεχή Τετάρτη 31 Ιουλίου, την Πέμπτη πριν το άνοιγμα θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα και το απόγευμα η Optima ενώ την Παρασκευή η Alpha Bank πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα κλείσει τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσμάτων.

Σήμερα, απώλειες, λόγω μερίσματος η Alpha κατά 1,25%, στο 1,66 ευρώ, στα 8,43, σταθεροποιητικά η ΕΤΕ και πάλι πτώση η Eurobank, στα 2,038 ευρώ, και υποχώρηση στα 3,78 ευρώ η Πειραιώς.

Προβληματίζει η συμπεριφορά των ΕΛΠΕ, που παρά την αντίδραση πάνω από 1% στην αρχή των συναλλαγών, έκλεισε με απώλειες, στα 7,33 ευρώ και συναλλαγές 296 χιλ. τμχ.

Κέρδη 2,89% για την Lamda η οποία ανακοίνωσε την πώληση χθες πέντε οικοπέδων εντός του Ελληνικού στην τιμή των 106 εκατ. ευρώ περίπου ή 2,1 χιλ. ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η είδηση υπογραμμίζει, κατά την άποψή της Euroxx, ότι το έργο μπορεί να είναι σε γενικές γραμμές αυτοχρηματοδοτούμενο, με τις ταμειακές εισροές να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, αλλά το γεγονός πως υπάρχει σημαντική υποεκτίμηση της εσωτερικής αξίας με τα οικόπεδα να κατέχονται σε τιμές κόστος.

Οι μετοχές της Lamda έχουν αυξηθεί κατά περίπου 7% από την έναρξη της κάλυψης της μετοχής από την Euroxx και διατηρεί τη θετική της άποψη για τη μετοχή. Η είδηση της πώλησης των ακινήτων βελτιώνει τη συμπεριφορά της μετοχής. Μας αρέσει και η διαγραμματική εικόνα. Στα 7,48 ευρώ.

Πάνω από 1% τα κέρδη για την Μοτοδυναμική, που ήταν χθες μεταξύ των πρώτων που έδωσε ενημέρωση για την πορεία του εξαμήνου. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 12,1% ενώ τα EBITDA υποχώρησαν 4,5% και τα κέρδη προ φόρων 33% και κατήλθαν στα 2,66 εκατ. ευρώ από 3,98 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μιλάει για ανταγωνισμό στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων που ρίχνουν τις τιμές, αλλά θεωρεί ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη στο β’ 6μηνο που συμπίπτει με το «πικ» της τουριστικής κίνησης.

Την παράσταση έκλεψε η Metlen που μία μέρα μετά το ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας άνω των 280 εκατ. ευρώ έκλεισε με άνοδο 2,21%, στα 37 ευρώ.

Νέα υψηλά για τον ΟΤΕ, στα 14,81, αντίδραση για τον ΟΠΑΠ που βρέθηκε λίγο πριν από τα 16 ευρώ.

Αντίδραση πάνω από 1% έβγαλε η ΔΕΗ, στα 11,63 ευρώ, επιστροφή στα 5 ευρώ για την Ιντρακάτ, μεγάλο μάζεμα στο 1,25 για την Ιντραλότ και συναλλαγές πάνω από 1 εκατ. κομμάτια.

Διαβάστε επίσης

Euroxx για Lamda Development: Τιμή στόχος τα 10 ευρώ – Περιθώρια ανόδου 37%

Πτώχευσε η ιστορική οινοποιία Τσάνταλη – Το success story, τα λάθη και τα υπέρογκα χρέη

Κλουκίνας – Λάππας: Στην Βιολέττα Λάππα το 40% της Wonder Nest έναντι 2 εκατ. ευρώ