Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις τράπεζες, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μια άμεση και ισχυρή αντίδραση στα νέα για την επίσημη επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Ειδικότερα. ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια έντονα νευρική συνεδρίαση, έκλεισε με πτώση 0,71% στις 1.250,59 μονάδες, σε χαμηλό τριμήνου, έχοντας κινηθεί μεταξύ του -0,99% και του +1,84%. Ο τζίρος ανήλθε στα 140 εκατ. ευρώ με τον όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια.

1

Ιδιαίτερη πίεση σημειώθηκε στα τελευταία λεπτά στις τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,78% στις 965,30 μονάδες.

Μπορεί η αγορά να περίμενε με ανυπομονησία την θετική αξιολόγηση από την DBRS, η οποία αναμένεται πως θα ενισχύσει μεσοπρόθεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο η συγκυρία στην οποία αυτή επιτεύχθηκε δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην αγορά για πανηγυρισμούς.

Οι επενδυτές παραμένουν με ενδιαφέρον τον τελικό «λογαριασμό» της κακοκαιρίας Daniel, τόσο επί του προϋπολογισμού όσο και σε γενικότερο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η αγορά αναμένει ιδιαίτερα  τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και πώς τα τελευταία γεγονότα ενδέχεται να αλλάξουν πρόσωπα και προτεραιότητες σε αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό πως η σημερινή αλλαγή του κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνέπεσε με την ανακοίνωση την αλλαγή στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας, μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την ανάληψη της θέσης από τον Χρήστο Στυλιανίδη. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, υπάρχει έντονη φημολογία πως ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Η αγορά αναμένει πλέον με ενδιαφέρον τα όσα θα αναφέρει το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί ειδικότερα στα μέτρα για την στήριξη των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία αλλά και των πυρόπληκτων από τις φωτιές του καλοκαιριού, ενώ αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη για προσαρμογή της Πολιτικής Προστασίας στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

Το θετικό της υπόθεσης, πάντως, είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να συναντιέται την Τρίτη στο Στρασβούργο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον λόγο αυτό.

Κατά τ’ άλλα, και αυτή η εβδομάδα είναι στραμμένη προς τους οίκους αξιολόγηση, καθώς την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s, με αρκετές πιθανότητες για μια αναβάθμιση από τον πιο αυστηρό από τους 3 μεγάλους οίκους. Η Παρασκευή, πάντως, αναμένεται μια δύσκολη ημέρα για την αγορά, καθώς είναι προγραμματισμένο το rebalancing των δεικτών FTSE / Russell στη λήξη της συνεδρίασης, ενώ την ίδια ημέρα θα υπάρξει και το triple witching του Σεπτεμβρίου στα παράγωγα.

Πίσω στο ταμπλό, η  μετοχή της Πειραιώς  δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 4,45%, ενώ η Εθνική ακολούθησε με απώλειες 3,16%. Στο -2,61% έκλεισε η Alpha Bank  ενώ στο -1,61% η Eurobank .

Πέρα από τις τραπεζικές μετοχές, βαριές ήταν οι απώλειες για την Elvalhalcor  η οποία έκλεισε στο -2,87% και την Quest  που ολοκλήρωσε την ημέρα στο -2,26%.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες για τις Helleniq Energy  , Lamda , Mytilineos , ΔΕΗ  και Ελλάκτωρ  , ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Autohellas, Motor Oil  , Τέρνα Ενεργειακή  , Τιτάν   και ΕΥΔΑΠ .

Αντίθετα, στήριξη στην αγορά επιχείρησαν να δώσουν  Σαράντης με κέρδη +1,52%, η Coca Cola  στο +1,27%, η  ΟΠΑΠ στο +1,41%,  η Jumbo  στο +1,16% και η Viohalco στο +1,09%.

Ήπια θετικά έκλεισαν και οι ΓΕΚ Τέρνα  , ΟΤΕ και Cenergy .

Από τις μετοχές μέσης κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε θετικά αυτή της Fourlisκλείνοντας στο +1,97%. Αντίθετα, βαριές ήταν οι απώλειες για τον ΑΔΜΗΕ κλείνοντας στο -3,15%.

Διαβάστε επίσης

DZ Bank για Ελλάδα: Υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης μετά την επενδυτική βαθμίδα – Παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα

Piraeus Securities: Τα πολλαπλά οφέλη από το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας σε οικονομία και ΧΑ

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της DBRS για τις τράπεζες