Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες, ΔΕΗ, κατασκευαστικές κοιτάζει τις 1.270 μονάδες

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

Ακόμα και τις 1.290 μονάδες βλέπουν οι χρηματιστές στα πρωϊνά τους σχόλια, ενώ το άνοιγμα των συναλλαγών την Δευτέρα, είναι… καρμπόν με τα ανοίγματα της περασμένης εβδομάδας.

Υποστηρικτικά οι τράπεζες και ταυτόχρονα αγορές στα  small  και  mid caps.

«Η εικόνα είναι σταθεροποιητική εν αναμονή και των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα (FED_Τετάρτη και EKT_Πέμπτη), οι οποίες αναμφισβήτητα θα έχουν και την μεγαλύτερη βαρύτητα στην βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Depolas Sec. κ. Νίκος Καυκάς.

«Αύριο, ωστόσο, θα ανακοινωθούν και τα μεγέθη του πληθωρισμού Μαΐου των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας το πρωί. Στο εσωτερικό, υπενθυμίζουμε ότι έχουμε την εκπνοή των παραγωγών την Παρασκευή, αλλά και την ολοκλήρωση της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των μετοχικών δεικτών του ΧΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ τοποθετούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ για τις επόμενες ημέρες μεταξύ των 1290 και 1210 μονάδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την νέα επισκόπηση του Bloomberg το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος και 1,0% / 1,7% το 2024 / 2025, ενώ η πιθανότητα ύφεσης εκτιμάται στο 40%», καταλήγει ο αναλυτής.

Το καλό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη, επαναφέρει τον Dax πάνω από τις 16.000 μονάδες, εξαιτίας της κερδοφορίας που κατέγραψε η UBS μετά τη συγχώνευση με την Credit Suisse.

Ευκαιρία για καλύτερες αποτιμήσεις, αφού η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ως ιδιαίτερα δύσκολη, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Εν αναμονή της απόφασης των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε έναν ακόμα γύρο ανόδου επιτοκίων της τάξης του 0,25%.

Η μεταβλητότητα, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα περισσότερο έντονα τις επόμενες μέρες, συνδέεται με την λήξη στα παράγωγα, η οποία θα είναι τριπλή και θα αφορά στα ΣΜΕ μηνός, β’ 3μήνου και ά 6μήνου.

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται προσοχή εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη ξεπερνούν το 35% για τον γενικό δείκτη και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών οδεύουν προς «δίπλωμα» τιμής.

Κοντά στο 1% τα κέρδη της ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 με πράξεις πάνω από τα 6 ευρώ, άνοδος 1,29% για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 , 1,08% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74  και 1,5% για την Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,68 , που συνεχίζει ανοδικά για επτά συνεδριάσεις!

Στα 10,23 ευρώ σκαρφαλώνει η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 , στα 31,10 ευρώ ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70.

Και πάλι παρατηρείται διάχυση της ανόδου στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Πάνω από 5% τα κέρδη για την Λαβιφάρμ ΛΑΒΙ 1,09% 0,93  και πάνω από 3% για την Ευρωσύμβουλοι.

Κέρδη και για τις κατασκευαστικές, με σχεδόν 2% η Άβαξ ΑΒΑΞ 0% 1,47 , 2% η Δομική Κρήτης, 1% η Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 , 1,9% η Τεχνική Ολυμπιακή.

Επίσης, πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η άνοδος για την Quest ΚΟΥΕΣ 0,56% 5,34 , κοντά στο 1% τα κέρδη για την Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 , σε θετικό πρόσημο πέρασε και η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 , πάνω από 1% η Λούλης, πάνω από 1,5% η άνοδος στην Έλαστρον ΕΛΣΤΡ -100,00% .

Το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό και πλέον δίνεται η ευκαιρία της αντίδρασης και σε μετοχές που υστερούσαν σε αποδόσεις.

Αυτή την ώρα, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, προσεγγίζουν τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Προτιμήστε τις ελληνικές τράπεζες – Τop picks Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς

Ebury: Όλα τα βλέμματα στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη