Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Με Πειραιώς, ΔΕΗ και Μυτιληναίο, κίνηση πάνω από τις 1440 μονάδες

Όλα τα βλέμματα στην επικείμενη αξιολόγηση της S&P, με τον γενικό δείκτη να πατάει πάλι τις 1440 μονάδες και τις συναλλαγές στο πρώτο τέταρτο να “φεύγουν” πάνω από τα 4,5 εκατ. ευρώ. ΔΕΗ, Πειραιώς από τους πρωταγωνιστές αυτή την ώρα και ακολουθεί ο Μυτιληναίος.

Η S&P έδωσε στο ελληνικό αξιόχρεο την επενδυτική βαθμίδα πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 20 Οκτωβρίου του 2023, ενώ τον περασμένο Απρίλιο διατήρησε την αξιολόγηση «ΒΒΒ-» και αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές».

Αυτό συνεπάγεται ότι τοποθετεί πλέον την Ελλάδα στον προθάλαμο της αναβάθμισης για τους επόμενους 24 μήνες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δίνει θετικό outlook και επομένως ο επικρατέστερος για να μας αναβαθμίσει στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μία αναβάθμιση την Παρασκευή. Αντιθέτως, αν τελικά έρθει, θα πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Στην έκθεση του Απριλίου, η S&P ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμησή μας ότι το σφιχτό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να οδηγεί σε μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπεραποδίδει των χωρών-μελών της Ευρωζώνης».

Με βάση τα ανωτέρω, ο «χρησμός» του μεγαλύτερου οίκου αξιολόγησης δεν αναμένεται να αλλάξει την Παρασκευή, παρά το γεγονός πως είναι ξεκάθαρο ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, όσο και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συντελείται, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Στα 4,29 η Τράπεζα Κύπρου, στα 9,06 ευρώ επιστρέφει η Cener μετά το placement.

Πάνω από 1,1% η αντίδραση στην Πειραιώς, θετικά και η Άλφα πάνω από το 1,53 ευρώ, στα 2,05 ευρώ η Eurobank και οριακά πτωτικά, στα 7,51 η ΕΤΕ.

Πάνω από τα 12,12 ευρώ ενισχύεται η ΔΕΗ, κέρδη 0,90% ο Μυτιληναίος, στα 15,95 ο ΟΠΑΠ και στα 15,95 υποχωρεί ο ΟΤΕ. Πάτησε πάλι τα 34 ευρώ η Τιτάν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γκουίντο Γκριμάλντι εξελέγη πρόεδρος στην Alis – Οι εταιρείες της έχουν τζίρο 90 δισ. ευρώ

Γιάννης Βαρδινογιάννης: Μεγάλη τουριστική επένδυση 500 εκατ. ευρώ στην Ερμιόνη

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα