Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Με οδηγό την Πειραιώς πάνω από τις 900 μονάδες

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

Ισχυρές είναι οι προσδοκίες από την αγορά για μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες που φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα έρθουν στο προσκήνιο και αφορούν από τις τράπεζες μέχρι τον κατασκευαστικό κλάδο, την ενέργεια και την πληροφορική. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται πάνω από τις 900 μονάδες, έστω κι αν η κίνηση αυτή φαίνεται να εξαντλείται στις 904 – 905 μονάδες.

Ήδη, η διάσπαση των 3 ευρώ δίνει ώθηση στα 3,11 ευρώ για τη Cenergy CENER 0% 9,94 που πρόκειται να εισαχθεί εκτός απροόπτου στον FTSE στο τέλος Νοεμβρίου.

Ισχυρή αντίδραση βγαίνει στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 που οδηγείται προς το 1,50 ευρώ και με άνοδο πάνω από 2,8%.

Κίνηση προς το 1 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68, στο 1,08 ευρώ η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και στα 3,85 ευρώ με οριακές απώλειες η ΕΤΕ.

Κίνηση προς τα 6,60 ευρώ η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 νέο ανοδικό άνοιγμα για τα ΕΛΠΕ, στην περιοχή των 6,90 ευρώ, πάτημα στα 19 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή.

Κατά τα άλλα, η προσοχή των αγορών βρίσκεται την Τρίτη στις επικείμενες ανακοινώσεις στη Γερμανία για τον πληθωρισμό, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Στο εσωτερικό επίπεδο, ασφαλώς η τάση προέρχεται από το εξωτερικό, αλλά υπάρχουν σημάδια… «αυτονόμησης», αυτά που οδήγησαν τον γενικό δείκτη τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε θετικό κλείσιμο.

Οι ξένοι οίκοι, όπως η UBS διατυπώνουν την άποψη ότι η ελληνική οικονομία ακόμα και το 2023 θα αναπτυχθεί με διπλάσιο ποσοστό από τις αρχικές προβλέψεις, περίπου 2,3%, έναντι εκτιμήσεων για μία ποσοστιαία μονάδα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το επόμενο έτος, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο θα είναι η περίοδος που η χώρα θα ανακτήσει την περίφημη επενδυτική βαθμίδα βγαίνοντας και πρακτικά από τη σκοτεινή περίοδο της κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Οι εξελίξεις αυτές αποτιμώνται στις αγορές, τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα.

Το ζητούμενο όμως, είναι η συμπεριφορά της αγοράς εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ειδικά μέσα σε ένα κλίμα, τοξικό, που τείνει να αναπτυχθεί εσχάτως στην επενδυτική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Επιστροφή στα 17.000 δολάρια εν αναμονή του ταμείου ανάκαμψης από την Binance