• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μetlen, MOH και Πειραιώς το rebound

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (METLEN) - Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (METLEN) – Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    H ΔΕΗ έδωσε τα φώτα της στο Χρηματιστήριο την Τρίτη καθώς, όπως έγραψε το mononews.gr, κινήθηκε στην απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Macquarie στις ΑΠΕ στην Ρουμανία, συνολικής δυναμικότητας 629 MW.

    Μαζί με τον Μυτιληναίο και τον ΟΤΕ, η ΔΕΗ κάλυψε το κενό που άφησαν οι τράπεζες, οι οποίες, σημειωτέον, με εξαίρεση την Πειραιώς, περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη.

    Η αγορά παραμένει υποψιασμένη για τη συνέχεια, ενώ από τη σημερινή κίνηση της Wall θα εξαρτηθεί η επαναφορά πάνω από τις 1400 μονάδες, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

    Ισχυρός ο τζίρος και στην άνοδο, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρήθηκαν έντονες διακυμάνσεις με επίκεντρο κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.

    Κατά τα άλλα, η αντίδραση που βγήκε την Τρίτη ήταν καλοδεχούμενη, αλλά όχι στο βαθμό που θα περίμεναν οι επενδυτές μετά τη βουτιά της Δευτέρας πάνω από 6%.

    Κέρδη 1,98% για τον Γενικό Δείκτη, πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 1352 μονάδων και συγκεκριμένα στις 1.367 μονάδες, και συναλλαγές διόλου ευκαταφρόνητες, 161,25 εκατ. ευρώ.

    Τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας, απλώς δεν είναι δυνατόν να διαλυθούν οι αποτιμήσεις από τη μια στιγμή στην άλλη, ειδικά όταν οι εισηγμένες, τράπεζες και blue chips ανακοινώνουν αποτελέσματα καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς.

    Ο διεθνής περίγυρος μπορεί να έχει «τραυματιστεί» από τις καθυστερήσεις της Fed να μειώσει τα επιτόκια, την ανησυχία για διολίσθηση σε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, την αναζωπύρωση της κρίσης στις σχέσεις Ισραήλ – Ιράν, με καμία από τις δύο πλευρές όμως να μην θέλει να τραβήξει το σχοινί, κάτι που φαίνεται άλλωστε από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα 73 δολάρια το βαρέλι. Τα εταιρικά αποτελέσματα, ειδικά στην Ελλάδα, δείχνουν μεγάλη δυναμική.

    Κόντρα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, οι αγοραστές επικράτησαν από νωρίς στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι η αγορά διολίσθησε ως τις 1355 μονάδες.

    Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δεν πάτησε πάλι το υψηλό των 1383 μονάδων, κάτι που είχε κάνει στο πρώτο τέταρτο των συναλλαγών. Ακόμα και οι τράπεζες έκλεισαν χαμηλότερα από τα υψηλά τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, στα 7,21 ευρώ η ΕΤΕ με υψηλό στα 7,52 ευρώ και οριακά κέρδη 0,53%.

    Η Eurobank έκλεισε στο +2,2%, με υψηλό στο 1,96 ευρώ και κλείσιμο στο 1,93.

    Η Πειραιώς έκλεισε στο +3,51%, στα 3,60 ευρώ με υψηλό μέρας στο 3,65 ευρώ.

    Και η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 1,82%, στο 1,539 ευρώ και υψηλό στο 1,576 ευρώ.

    Μεγάλος όγκος και σήμερα στην Πειραιώς με περισσότερα από 7,7 εκατ. κομμάτια, 8,75 εκατ. κομμάτια από τη Eurobank, 3,48 εκατ. κομμάτια από τη ΔΕΗ και 9,5 εκατ. κομμάτια από την Alpha Bank.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, πέρα από τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ ανοδικά ξεχώρισαν Metlen με +4,97% και Motor Oil με +4,31%, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε μόνο η Jumbo στο -0,43%.

    Η ΔΕΗ έκλεισε με +5,35% πάνω από τα 11 ευρώ και ο ΟΤΕ στο +5,49%, στα 14,80.

    Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εξαγορά 629 μεγαβάτ από το χαρτοφυλάκιο της Maquarie στην Ρουμανία.

    Σημαντικό για την τάση στην αγορά αποτελεί το θετικό γύρισμα της Wall Street την Τρίτη. Με +1,10% ο Dow και 1,58% ο S&P. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γυρίσουν θετικά και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αλλά όχι με ισχυρά κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ