• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με Aegean στο +8%, Βιοχάλκο +5% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4%, επιστρέφει πάνω από τις 1.200 μονάδες

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή) - Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean)

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή) – Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean)


    Στα μη τραπεζικά blue chips μετατοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της Πέμπτης με την Aegean +8%, Viohalco +5%, ΓΕΚ Τέρνα +4%, Αutohellas +3%, ενώ πτωτικά κινείται η Coca Cola -4%, λόγω αποκοπής του μερίσματος.

    Η προσοχή βεβαίως στρέφεται και στη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 3,02% 11,24 που ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 3μηνου. Στις τράπεζες, τα αρχικά κέρδη +2% έχουν περιοριστεί, με Πειραιώς +1%, Εθνική +0,90%, Alpha Bank +0,80% και Eurobank +0,10%.

    Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και η αγορά συνεχίζει να κινείται κόντρα στο κλίμα και να συνεχίζει ανοδικά στις 1.203 μονάδες.

    Αυτή τη στιγμή, νέα βουτιά καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και το δεύτερο στη σειρά τρίμηνο στη Γερμανία που δείχνει ότι επελαύνει η ύφεση.

    Ύφεση 0,55 στο τελευταίο 3μηνο του 2022, ύφεση 0,3% στο πρώτο 3μηνο του 2023, μοιραία δημιουργούνται αρνητικές σκέψεις για επιβράδυνση της Ευρωζώνης.

    Άλλο κλίμα όμως, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και την οικονομία, μετά την επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος της τάξης του 2,7%.

    Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καταγράφονται ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με τα αρχικά κέρδη να έχουν περιοριστεί και τις συναλλαγές να έχουν κατεβάσει ταχύτητα.

    Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό λόγω του ξεκάθαρου εκλογικού αποτελέσματος και τις υπερβολές που σημειώθηκαν, οι επενδυτές έχουν κατεβάσει ταχύτητα με βασική αιτία το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

    Η αθέτηση πληρωμών γύρω από ορισμένα σύντομα ληξιπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αυξάνει τις ανησυχίες και μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο γενικότερα.

    Συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα, αλλά λύση δεν βρίσκεται, με τους αναλυτές ωστόσο να προβλέπουν λύση ακόμα και την ύστατη ώρα.

    Το πρώτο σοκ από το σήριαλ των διαπραγματεύσεων για το όριο χρέους των ΗΠΑ ήρθε από τον οίκο Fitch, ο οποίος έθεσε την αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ΗΠΑ σε Rating Watch Negative, δηλαδή υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το αν η χώρα θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της.

    Στο Χ.Α., οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η οποία δεν αποκλείεται να έρθει μετά τις εκλογές της 25/6 και εντός δευτέρου εξαμήνου, καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 3,85%, χαμηλότερα από την Ιταλία, Κύπρο ακόμη και τη Μεγάλη Βρετανία.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ