Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Κοκκίνησε» το ταμπλό λόγω της FED

Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση

Με ευρείες απώλειες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρασυρμένος από το βαρύ κλίμα που διαμόρφωσε στις διεθνείς αγορές η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED και η χθεσινοβραδινή βουτιά της Wall Street.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της FED φάνηκαν διαιρεμένοι σχετικά με το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει ένα tapering στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών ομολόγων, με αρκετούς να κάνουν λόγο για μέσα στο 2021 και κάποιους στις αρχές του 2022. H FED πάντως θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η κίνηση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως προπομπός για μια άμεση αύξηση των βασικών επιτοκίων της.

Σε αυτό το κλίμα οι διεθνείς αγορές υποχωρούν βίαια την Πέμπτη, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο και τον DAX στην Φρανκφούρτη να κινούνται στο -1,3%, ενώ τον CAC 40 στο Παρίσι στο -2%. Μάλιστα οι δείκτες βελτίωσαν την εικόνα τους μετά το άνοιγμα της Wall Street, η οποία μετά τις χθεσινές απώλειες κινείται στην πρώτη ώρα από το άνοιγμα της Πέμπτης με τάση σταθεροποιητική.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης, που έφτασε να υποχωρεί έως και τις 878 μονάδες, κατάφερε τελικά να διατηρηθεί πάνω από τις 880 μονάδες, κλείνοντας στις 881,95 μονάδες με απώλειες 1,85%. Ο τζίρος πάντως κινήθηκε για μια ακόμα ημέρα σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στα 42,21 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος στα 26,08 εκατ. τεμάχια.

Ισχυρή πίεση δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος που έκλεισε με πτώση 3,26% στις 531,28 μονάδες.  Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Eurobank, που έκλεισε στο -4,15%. Βαριές ήταν και οι απώλειες για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,96%, την ΕΤΕ στο -2,78% και την Πειραιώς στο -2,74%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ΕΧΑΕ που έκλεισε στο -3,24% και η Viohalco στο -3,04%.  Η Jumbo έκλεισε στο -2,71% , η Μυτιληναίος στο -2,56% και τα  Ελληνικά Πετρέλαια στο -2,28%.

Πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι  ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Σαράντη, ΟΠΑΠ, Titan, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στο -0,22% έκλεισε ο ΟΤΕ.

Η μόνη που κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό επίπεδο ήταν η Ελλάκτωρ που έκλεισε στο +0,07%.

Διαβάστε επίσης

Wall Street: Ήπια πτώση στο άνοιγμα της Πέμπτης μετά τη χθεσινή βουτιά
Πετρέλαιο: Υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο με το βλέμμα στη Fed
Πρακτικά FED: Οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για πιθανό tapering μέσα στο 2021