Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κέρδη με το ζόρι και ανησυχία για το re opening της οικονομίας

Χρηματιστήριο

Σύννεφα σωρεύονται πάνω από την αγορά και την οικονομία. Κι αυτό φαίνεται από την μικρή αντίδραση έως υποτονική της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και το σημαντικότερο από την άνοδο του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου, στο 2,49%.

Αντίστοιχη κίνηση, πάνω από 2,10% προκύπτει και για το ιταλικό 10ετές και πλέον τα μάτια και η προσοχή της αγοράς στρέφονται στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και βεβαίως στην αξιολόγηση της οικονομίας από την S&P, με τις φήμες να κάνουν λόγο για downgrade των προοπτικών της οικονομίας, το οποίο, εκτιμάται ότι θα είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, μέχρις ότου η οικονομία πάρει μπροστά.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο μόλις 0,74%, στις 595,41 μονάδες και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα χαμηλές, στα 37,5 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός τζίρος σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν συμμετέχουν στο Χ.Α., προφανώς γιατί ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τελικά ότι το πιο δύσκολο δεν είναι η απόφαση ο κόσμος να κλειστεί στα σπίτια του λόγω της πανδημίας, αλλά το να βγει από αυτά και το οικονομικό τοπίο που θα αντιμετωπίσει. Με ενδιαφέρον λοιπόν, αναμένονται οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει η κυβέρνηση για να περιορίσει την ύφεση.

Τα κέρδη του  τραπεζικού δείκτη περιορίστηκαν σε 1,04%, με την Πειραιώς να κλείνει στο κόκκινο και στα επίπεδα του 1,11 ευρώ, η Alpha αμετάβλητη, στα 0,60 ευρώ και με κέρδη 1,37% και 2,4% αντίστοιχα, έκλεισαν ΕΤΕ και Eurobank. Παρά την άνοδο ενδοσυνεδριακά πάνω από 2% για την Βιοχάλκο, η μετοχή υποχώρησε τελικά, στα 2,20 ευρώ. Διεύρυνση απωλειών επίσης, για την Aegean, στα 5,3 ευρώ. Το θετικό πρόσημο της αγοράς την Τετάρτη οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με άνοδο 3,6%, στα 5,7 ευρώ, την Coca Cola, στα 21,98 ευρώ και άνοδο 1,5% και στον ΟΤΕ που έκλεισε στα 11,84 ευρώ και με κέρδη 2,96%.

Από εκεί πέρα απώλειες πάνω από 2,5% για την Jumbo και άνω του 2% για την ΕΥΔΑΠ. Στο κόκκινο πέρασαν ακόμα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ. Οι προαναφερόμενες είχαν απώλειες κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 70 ενισχύθηκαν και 44 υποχώρησαν.