Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η φωταψία της ΔΕΗ δεν ήταν αρκετή για τον δείκτη…Πτώση για τις τράπεζες

Μόλις 0,06% οι απώλειες στην εβδομάδα για τον γενικό δείκτη του Χ.Α.

Κόντρα στο κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επενδυτές, στο μέτρο του… ρίσκου που τους αναλογεί, δεν παράτησαν την αγορά στην τύχη της, κόντρα σε μια σειρά από αρνητικά γεγονότα, όπως η δημιουργική ασάφεια που προέκυψε από την χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής και την υποβάθμιση της προοπτικής (σ.σ. και ουχί του αξιόχρεου) της ελληνικής οικονομίας από την Fitch και, βεβαίως, ο τυφώνας που προκάλεσαν οι αρνητικές τιμές του πετρελαίου στις αρχές της εβδομάδας.

Το πετρέλαιο ενισχύεται (το αμερικανικό αργό) στα 16,80 δολ. το βαρέλι με υψηλό πολύ κοντά στα 18 ευρώ και πάνω από τα 21 ευρώ το brent.

Οι απώλειες στην Wall Street είναι οριακές, ενώ ο Dax στην Γερμανία, ο Cac 40 στο Παρίσι και ο Euro Stoxx καταγράφουν απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, εξαιτίας της αίτησης εκ μέρους της Lufthansa για κρατική βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ!

Όλα δείχνουν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά και θα δώσει το πράσινο φως για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην ευρωζώνη χωρίς προαπαιτούμενα και μνημόνια. Η ύφεση μέσα στο 9μηνο θα φτάσει το 10%, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει συρθεί στο… μηδέν σύμφωνα με το Ifo.

Υπό αυτά τα δεδομένα και πάλι καλά για τις ελληνικές αξίες. Το επιτόκιο του 10ετούς υποχωρεί περαιτέρω στο 2,29% και ο γενικός δείκτης του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι έχασε τις 600 μονάδες κατά το άνοιγμα, έκλεισε πιο ψηλά, στις 606,41 μονάδες και με απώλειες απόλυτα ελεγχόμενες, μόλις 0,67%.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και βρίσκει σύμφωνους και τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς, πολλά από τα άσχημα έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις, αλλά και στην έκθεση της  Fitch η οποία δεν μειώνει την επενδυτική βαθμίδα, που είναι και το ζητούμενο. Μετά το κλείσιμο της  Wall αναμένεται η αξιολόγηση της S&P.

Ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. υποχώρησε κατά 3,15% με την Εurobank και την Alpha να υποχωρούν πάνω από 3%, η ΕΤΕ πάνω από 4,7%, ενώ η Πειραιώς έμεινε αμετάβλητη στο 1,17 ευρώ.

Από εκεί και πέρα η κρίση στη Lufthansa επηρεάζει τις αερομεταφορές στην Ευρώπη και κατά συνέπεια την Aegean η οποία υποχώρησε πάνω από 3,5%. Πτώση πάνω από 2% για ΟΤΕ και Βιοχάλκο.

Σούπερ άνοδος 7,20% για την ΔΕΗ, ενώ οριακά θετικό πρόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή και τον Μυτιληναίο και άνοδος 1,96% για την Ελλάκτωρ.  Θετικό πρόσημο και αντίδραση άνω του 1,7% για τον ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 58 έκλεισαν με άνοδο και 50 υποχώρησαν.

Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, αφού διαμορφώθηκαν και σήμερα στα επίπεδα των 45,8 εκατ. ευρώ.